IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска фирма продава иновативна система за летищата на Япония

Компанията ще продаде системата си за автоматично засичане и прогонване на птици, съобщиха от министерството на икономиката

17:37 | 13.12.12 г.
Българска фирма продава иновативна система за летищата на Япония

Българската компания „Волаком“ ще продаде системата си за автоматично засичане и прогонване на птици от периметъра на летищата на японската Daiichi Jitsuhyo Co (DJK), съобщават от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Компанията ще разшири мощностите си, за да може да отговори на търсенето. Планирани са инвестиции в размер на 70 млн. евро. Ще бъдат открити 80 работни места за високообразовани инженери и проектанти.

Това е станало ясно по време на посещението на икономическия министър Делян Добрев в японската столица Токио. Той участва в поредното издание на форума „Инвестирай в България“.

Делян Добрев е обещал „Волаком“ да получи преференции като инвеститор Клас А.

„Волаком“ притежава патент за своята система в 146 държави. Тяхната технология вече е закупена от едно от най-натоварените американски летища – JFK в Ню Йорк.

Птиците могат да причинят сериозни проблеми при кацане или излитане на самолетите. Те попадат в двигателите и от една страна застрашават сигурността на самолетите, а от друга – нанасят сериозни повреди. Всяка година в Япония биват регистрирани 260 инцидента с птици на летищата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още