IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим китайски инвеститори за сектори като машиностроене и енергетика

Добрев договори програми за коопериране между предприятията в Китай и България на форума "Инвестирай в България", организиран от агенцията за инвестици

12:44 | 19.11.12 г.
<p>
	<em><font><font face="Arial,sans-serif" size="2"><span lang="en-US" style="font-size:10pt;">В присъствието на Делян Добрев и Джун Шан бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на насърчаването на инвестициите между двете държави. Снимка: МИЕТ</span></font></font></em></p>

В присъствието на Делян Добрев и Джун Шан бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на насърчаването на инвестициите между двете държави. Снимка: МИЕТ

Машиностроенето и енергетиката са приоритетните сфери за сътрудничество между България и Китай, стана ясно от посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Шанхай.

По време на срещата с Мяо Вей - китайският министър на индустрията и информационните технологии, Добрев е припомнил конкурентните предимства на България - ниските данъци, финансовата стабилност и доброто географско положение, съобщават от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Двамата министри са договорили програми за коопериране между предприятията в Китай и България. 

По време на визитата си Добрев се срещна и със зам.-министъра на търговията на Китай Джун Шан, който изрази подкрепата на китайското правителство за разширяване на инвестициите на местни компании в България, както и готовността на китайската страна да работи с българското правителство за създаването на индустриална зона у нас. 

Изграждането на индустриални зони и развитието на технологични дейности в нашата страна също създават добро поле за сътрудничество между България и Китай, коментира Добрев и посочи за пример индустриалната зона в Божурище и София Тех парк.

По неговите думи електрониката, машиностроенето, автомобилостроенето, аутсорсинга и др. са перспективни области за привличане на китайски инвестиции в България. 

Министър Добрев е на посещение в Шанхай за откирването на форума „Инвестирай в България“, част от поредицата инвестиционни конференции, организирани от Българската агенция за инвестициите (БАИ). Проектът стартира в началото на годината и форуми бяха организирани вече в Лондон, Мюнхен, Брюксел, Париж, Дубай и Москва. 

След Китай възможностите за инвестиции ще бъдат представени още в Токио и Сан Франциско.

Целта е да бъдат показани възможностите и предимствата за инвеститорите у нас. От БАИ се надяват да намерят потенциални компании, които искат да инвестират в сектори като машиностроене, електроника и химическа индустрия.

Китай е най-големият търговски партньор на България в Азия. През миналата година сме внесли стоки на стойност 943 млн. долара от Китай, а износът на български стоки е на стойност 402 млн. долара.

В същото време обаче китайските инвестиции съвсем не са значителни – по данни на БНБ в периода 1996 – 2011 година у нас са влезли 55,8 млн. евро от китайски инвеститори. Средствата са насочени основно към секторите възобновяеми източници на енергия, телекомуникации, автомобилостроене и селско стопанство.

В началото на тази година беше открита и най-голямата китайска инвестиция досега – заводът „Литекс Моторс“ в Ловеч, където се произвеждат автомобили с китайската марка Great Wall.

Междувременно новите правила за изкупуване на т.нар. "зелена" енергия могат да станат причина за изтеглянето на китайски компании от страната. Затова предупредиха през лятото от Българо-китайската търговско-промишлена палата. Става въпрос не само за компании, заети в областта на възобновяемите енергийни източници, а от много сфери, коментира тогава председателят на организацията Виктор Азманов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още