IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим френски инвеститори за хранително-вкусовата промишленост

На изложението в Париж български производители ще представят свои традиционни стоки

12:11 | 22.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсим френски инвеститори за хранително-вкусовата промишленост

Париж е домакин на едно от най-големите изложения в областта на хранително-вкусовата промишленост в Европа – Sial 2012. Почти 6 хил. изложители от 100 държави ще покажат своята продукция, става ясно от сайта на организаторите.

Български производители също излагат традиционни стоки и вина на щанда, организиран от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). По време на изложението от Българската агенция за инвестиции (БАИ) организират и бизнес форума „Сектор хранително-вкусова промишленост и логистика – българските възможности”.

Така, освен че ще се опитаме да привлечем френските потребители към българските стоки, ще потърсим и инвеститори за този сектор.

Като цяло България е малко позната за френските бизнесмени, коментират от БАИ и допълват, че са изпратили покани до висши държавни служители, директори на компании и финансови институции както от България, така и от Франция. На срещата те ще могат да обменят добри практики, а и да научат как могат да инвестират у нас.

Франция е един от големите и традиционни производители на храни на Стария континент и опитите да привлечем френски инвеститори у нас продължават. Страната е на 13 място сред водещите чуждестранни инвеститори от 1996 година насам, сочат данните на Българската народна банка (БНБ). 

За периода са инвестирани малко над 1 млрд. евро. Само през 2011 година френскит инвестиции у нас са 68,2 млн. евро. Основно инвестициите са насочени към промишлеността (58%) и финансите (28%), показват пък данните на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Едни от големите френски инвеститори у нас са Societe Generale, BNP, както и Dewavrin, чиято основна дейност е преработка на вълна и Ciment Francais, занимаващи се с производство на цимент. 

Що се отнася до хранително-вкусовата промишленост сериозно е френското присъствие в млечния сектор – компанията „Данон Сердика“, клон на Danon Group, е сред водещите производители на българския пазар.

През лятото на 2011 година пък се заговори за конкурентната Lactalis, която прояви интерес към сътрудничество с български ферми. За тези планове разговаряха представители на компанията със зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Тогава политиката по разширяване на компанията беше явна – месец по-рано тя стана собственик на Parmalat. Оттогава обаче няма информация какво се случва с намеренията на компанията да инвестира у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още