IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се търси стратегически партньор за спасението на "Български пощи" *

Министерството на транспорта ще подготви оздравителна програма за пощенското дружество

12:46 | 03.09.13 г.
Ще се търси стратегически партньор за спасението на "Български пощи" *

Ще се търси стратегически партньор на дружеството "Български пощи", който да помага за мениджмънта и преструктурирането на компанията. Вече има заявен интерес от страна на големи европейски оператори, но засега не могат да се коментират конкретни имена.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов след заседанието на обществения съвет, на който бе дискутирано бъдещето на дружеството.

По думите на Папазов ще бъдат търсени допълнителни дейности и партньорства. Една от идеите на ресорния министър е "Български пощи" в бъдеще да си партнира със Спортния тотализатор. Идеята е тотализаторът да предложи свои помещения в по-малки населени места. Ще се търсят начини за разширявнае на услугите, които предоставят пощите, например продажба на фишове за тото, билети за БДЖ и други.

Друга идея е съвместната работа между "Български пощи" и Българската банка за развитие. „Български пощи" ще съдейства на банката, като предостави площи от своите офиси за създаване на клонова мрежа на банката и по този начин създаде възможности за разширяване на нейните функции.

Ресорното министерство се ангажира да изготви оздравителна програма за дружество "Български пощи", подобно на оздравителната програма, която през 2011 година бе направена и за БДЖ. 

Най-големият проблем за дружеството в момента е държавната субсидия за универсалната пощенска услуга, която пощите са задължени да изпълняват. Под универсална пощенска услуга се има предвид доставката на писма, колети, вестници до всяко населено място в страната, независимо от обема на пратките и дали подобна дейност е икономически изгодна за дружеството.

За тази универсална услуга, според сметки на Европейската комисия, държавата годишно трябва да отделя близо 22 млн. лв. под формата на субсидия за пощите. През миналата година от дължимата сума са платени единствено 2 млн лв.

Това бе и причината вчера синдикатите в пощите да се обединят около идеята да започнат активни стачни действия. На техните искания отговори и министър Данаил Папазов, който увери, че дължимата част от субсидията ще бъде преведена на няколко транша.

"В рамките на оздравителния план категорично ще се търси увеличение с 10% на работните заплати на експлоатационния персонал от 1 октомври 2013 г. Оздравителният план трябва да съдържа виждания за оптимизиране на организационно-управленската структура на предприятието", пишат в официална своя позиция по казуса от КНСБ.

 

*Допълнена към 15:26 ч. с позицията на КНСБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още