fallback

Т. Андреева: През 2014 г. ще изграждаме системата за електронното здравеопазване

Заплатите в спешната помощ и в кръвните центрове ще бъдат увеличени с 10%, а в психиатричните заведения – с 20%

09:40 | 11.09.13 г.

През февруари 2014 година кабинетът започва да работи по изграждането на система за електронно здравеопазване. Това съобщи здравният министър Таня Андреева пред Нова телевизия. Андреева уточни, че в повечето страни, където вече съществува електронно здравеопазване, са били нужни между 10 и 15 години, за да бъдат изградени работещи системи.
 
"Надявам се на приемственост, следващите здравни министри да не зачертават с лека ръка свършеното и да продължат този проект. Както в другите държави се е случило, предполагам, три мандата като време ще са нужни, за да бъде електронното здравеопазване изцяло готово", обясни министърът.
 
Тя съобщи, че от следващата година в спешната помощ и в кръвните центрове заплатите ще бъдат увеличени с 10%, а в психиатричните заведения – с 20%. Ще бъде подновена и базата на психиатричните клиники.Андреева обясни, че за нея е приоритет да се подобри работната атмосфера в спешната помощ, както и да се задържат младите кадри, които завършват в България. Затова ще се търси вариант, при който лекарите едновременно да работят в спешната помощ и да специализират.

Близо 2 млн. са граждани не внасят здравни осигуровки. От тях близо 1 млн. живеят в чужбина. Около 400 хил. души са социално слаби, а към 230-250 хил. души са тези, които "просто не искат да внасят здравни осигуровки", уточни Андреева.

Задълженията на болниците

Здравният министър потвърди, че общият размер на дълговете на болниците е 350 млн. лв., а просрочените дължими средства са 90 млн. лв. Като една от основните причини за негативните финансови резултати на лечебните заведения тя посочи липсата на реформи. 

В момента се работи по оздравителни планове, съвместно с ръководствата на болниците. Малките болници в труднодостъпните населени места няма да бъдат закривани. Пример за това е болницата в Девин, която е едно от общо 17-те фалирали лечебни заведения в страната, посочи здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
fallback