IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Андреева: През 2014 г. ще изграждаме системата за електронното здравеопазване

Заплатите в спешната помощ и в кръвните центрове ще бъдат увеличени с 10%, а в психиатричните заведения – с 20%

09:40 | 11.09.13 г.
Т. Андреева: През 2014 г. ще изграждаме системата за електронното здравеопазване
През февруари 2014 година кабинетът започва да работи по изграждането на система за електронно здравеопазване. Това съобщи здравният министър Таня Андреева пред Нова телевизия. Андреева уточни, че в повечето страни, където вече съществува електронно здравеопазване, са били нужни между 10 и 15 години, за да бъдат изградени работещи системи.
 
"Надявам се на приемственост, следващите здравни министри да не зачертават с лека ръка свършеното и да продължат този проект. Както в другите държави се е случило, предполагам, три мандата като време ще са нужни, за да бъде електронното здравеопазване изцяло готово", обясни министърът.
 
Тя съобщи, че от следващата година в спешната помощ и в кръвните центрове заплатите ще бъдат увеличени с 10%, а в психиатричните заведения – с 20%. Ще бъде подновена и базата на психиатричните клиники.Андреева обясни, че за нея е приоритет да се подобри работната атмосфера в спешната помощ, както и да се задържат младите кадри, които завършват в България. Затова ще се търси вариант, при който лекарите едновременно да работят в спешната помощ и да специализират.

Близо 2 млн. са граждани не внасят здравни осигуровки. От тях близо 1 млн. живеят в чужбина. Около 400 хил. души са социално слаби, а към 230-250 хил. души са тези, които "просто не искат да внасят здравни осигуровки", уточни Андреева.

Задълженията на болниците

Здравният министър потвърди, че общият размер на дълговете на болниците е 350 млн. лв., а просрочените дължими средства са 90 млн. лв. Като една от основните причини за негативните финансови резултати на лечебните заведения тя посочи липсата на реформи. 

В момента се работи по оздравителни планове, съвместно с ръководствата на болниците. Малките болници в труднодостъпните населени места няма да бъдат закривани. Пример за това е болницата в Девин, която е едно от общо 17-те фалирали лечебни заведения в страната, посочи здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още