IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да усвоим 150 млн. евро за електронно здравеопазване

Инвестираните в тази сфера пари се възвръщат за по-малко от 10 години и осигуряват по-качествено лечение на пациентите

19:53 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Може да усвоим 150 млн. евро за електронно здравеопазване

Страната ни може да усвои 150 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие" за проекти в сферата на електронното здравеопазване, предаде БНР.

Инвестираните в тази сфера пари се възвръщат за по-малко от 10 години и осигуряват по-качествено лечение на пациентите, стана ясно по време на шестата регионална конференция за електронно здравеопазване, чийто домакин е София.

Във форума се включиха министърът на здравеопазването Стефан Константинов и еврокомисарят по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали.

Над една трета от медицинските манипулации и предписаните лекарства са ненужни, сочат проучвания, проведени в Северна Америка и някои европейски страни. Данните представи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

"В здравния сектор се извършват между 30 и 40% ненужни медицински процедури, лабораторни тестове или се предписват ненужни лекарства. Всичко това се дължи на липсата на постоянна комуникация между различните медицински лица, обслужващи даден пациент, и поради липсата на достъп до медицинската история на пациента", обясни Русинов.

Първата стъпка е да се изгради информационна мрежа, която да свърже всички участници в системата, стана ясно от презентацията на Благой Миров от Министерството на здравеопазването.

"Появата на една такава мрежа е основа за развитието и появата на нови приложения, така известните сред нас и така жадувани електронно здравно досие, национален здравен портал, появата на телемедицина, електронна рецепта и електронни направления", разказа Миров.

Възможностите на ОП "Регионално развитие" ще помогнат на страната ни да навакса закъснението във внедряването на електронното здравеопазване, стана ясно по време на конференцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още