IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди рейтинга на София на ВВВ

Икономиката на града е над средното ниво на страната, казва се в становището на агенцията

17:36 | 13.09.13 г.
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Рейтинговата агенция Standard & Poor's е потвърдила днес инвестиционния рейтинг на Столична община със стабилна прогноза (ВВВ). Това съобщиха днес от пресцентъра на общината.

В анализа на рейтинговата агенция е посочено, че икономиката на града е над средното ниво на страната, добре
диверсифицарана и със силен фокус в сектор услуги. Планира се брутният вътрешен продукт да се увеличи с около 1,5 процента средно за периода 2013 - 2015 г.

Ликвидността на общината се счита за много добра с добра възможност за обслужване на задълженията и възможност за вътрешно генериране на средства.

"През 2013 г., в унисон с препоръките на рейтинговата агенция, общината е предприела важни стъпки за подобряване на финансовото управление, пише в становището на Standard & Poor's. 

Продължаващото развитие на системата за местни данъци и такси е довело до подобрена събираемост, която към 31 август е увеличила приходите на общината с 12 млн. лв. спрямо 2012 г., добавят пък от общината.

"Оценката на Standard & Poor's за инвестиционния рейтинг на Столична община е една много добра оценка за развитието на града и много добър знак към инвеститорите. Ясно в доклада си агенцията посочва, че икономиката на града е над средното ниво за страната. Реалните ползи от кредитния рейтинг се усещат в лихвите по заемите на общината и лихвите остават на ниски нива", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в коментар за оценката на агенцията пред "Фокус".

По думите й  оценката дава отражение и развитието не само на Столичната община и общинския бюджет, но и развитието на общинските търговски дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още