IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Най-добрата социална политика е осигуряването на заетост

Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по-нормални срокове, отбеляза в интервю премиерът

14:44 | 21.09.13 г. 14
Орешарски: Най-добрата социална политика е осигуряването на заетост

Социалните политики са нещо добро, но най-добрата социална политика е да осигурим заетост на хората – сами да могат да се справят, а не да разчитат на помощта на държавата, която винаги е недостатъчна. Това заяви в интервю за БНР министър-председателят Пламен Орешарски. Той изтъкна като положителни групата мерки, които са насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на една по-конкуретна политическа среда. 

"Разбирам, че мерките са недостатъчни, но това са горе-долу финансовите възможности на държавата в този момент. Успяхме да актуализираме бюджета, така че да осигурим една част от източниците за социалните мерки. Но по-важното, да създадем предпоставки за нормализиране на управлението на публичните финанси – и за превъртането на дълга, и за разплащане на заварени задължения към бизнеса. Напреднахме и в тази посока. Разплатихме някои от тях, други ще се стремим да разплатим в съкратени срокове. Имаме доста мерки и в областта на здравеопазване, образование, но те на този етап не са толкова видими”, допълни премиерът.

"Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по-нормални срокове. Подчертавам, че има още какво да се работи по този въпрос. Нашата амбиция е следващата година по-скоро забавянето на ДДС трябва да бъде изключение, а не правило, както беше в последните години“, допълни още Пламен Орешарски.

По думите му през 2014 г. фискалната картина ще продължи да бъде напрегната. "Следващата година няма да разполагаме с кой знае колко повече пари в сравнение с тази година. Така че не бихме могли да внесем качествен обрат в социалните политики и в разходните направления на държавата. Но ще се опитаме да засилим защита на най-уязвимите групи, на тези които по дефиниция не могат сами да се оправят – пенсионерите, хората с увреждания, подрастващите. Ще положим малко повече внимание за образованието, като доста важен сектор не само за социалното ни развитие, а и за икономическото развитие. Образованието е ключ към конкурентоспособност, особено в днешния конкурентен свят, в който дори нации от трети страни вървят много бързо", отбеляза още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 36 rate down comment 1
hellwitch
преди 10 години
Пълни глупости.С СИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ = да отрежеш главата на всички които леко са се подали извън мизерията и да унищожиш и малкото икономика в БГТези "топ" богатите с Фераритата данъци не ги ловят, защото такива пари не могат да се изкара законно с работа, а с далавери, кражби, корупция. Ако искаш те да плащат ти трябват работещи съд и прокуратура, а не прогресивни данъци.В предвид, че и сегашните възможности на държавата са никак не малки, но всичко потъва като в пясък е по смислено да има по малко данъци не повече.А проблема е, че граждани няма има матрял без грам акъл. Защо няма поне един реален синдикат например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ами аз не разбирам, къде виждаш противоречие: това за което говори Императора, осигуряването на трудова заетост от държавата, доколкото ми е известно, спада към левите икономически политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 3
dessi_georgieva
преди 10 години
Просто държавата трябва да постави условия на бизнеса по Европейските проектите, Печелиш проект, не работиш с под изпълнители и под под изпълнители. Наемаш си работната ръка по проекта и си я осигуряваш на действителната заплата. По проектите да се излезе от сивата икономика и 50% от сумите да не отиват в нечии банкови сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 7
kane
преди 10 години
"сами да могат да се справят, а не да разчитат на помощта на държавата, която винаги е недостатъчна"/"за разплащане на заварени задължения към бизнеса"/"Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява"/"не бихме могли да внесем качествен обрат в социалните политики "/"хората сами да могат да се справят, а не да разчитат на помощта на държавата"/"мерките са недостатъчни, но това са горе-долу финансовите възможности на държавата в този момент"/"Следващата година няма да разполагаме с кой знае колко повече пари в сравнение с тази година. Така че не бихме могли да внесем качествен обрат в социалните политики "След тези цитати на ОрешарскиСмятам фашистите в РБ трябва да са доволни от негоТой е излъчен от ЛЕВИТЕ, но той изпълнява десни политики и показва такива убежденияСтанишев го лансира и може би именно заради Орешарски в РБ имаме ПЛОСЪК ДАНЪКИзвода:Станишев не е социалистБСП е завзета от фашизмаВътре е нужен превратЗа да има истинска работническа, социалистическа п
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 9
kane
преди 10 години
Напротив!Ако се въведе задължително гласуване кактое в Австралия и както смятам за редно да бъде във всяка една демокрация, тогава десните няма да спечелят 50+% оше 100 годиниВ най-бедната страна на Европа десните обречени при 99% както си мечтаешТе така и печелят и пропагандират : "Да не се гласува - да се бойкотира избора"Ама само глупавите им се връзват на тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 9
kane
преди 10 години
ей имераторе, кога лиЕми когато видиш милионер осъден на смърт за неплатени данъци в особенно големи размериЕми докога Имепраторе в Германия, Швеция, Дния, Холандия, Норвегия и навсякъде в развития свят милионерите ще плащат 30% , 40% 50% данъци и осигуровки а в РБ ще плащат 10% данък и ще имат смешно нисък осигурителен таван.... докога бе Давайте ги на народния съд тези "умни", и "предприемчиви" милионери и да не се занимаваме с тях повече... Аман от фашисти безнаказани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 11
kane
преди 10 години
Разбирам, че мерките са недостатъчни, но това са горе-долу финансовите възможности на държавата в този момент.................................................................Ако Искаме държавата да е с по-добри финансови възможности - осигурете приходиКак ли?С СИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИИскаме:СИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИСИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИСИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИСИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИСИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИСИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИСИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИИскам топ богатите да не се возят в Бугати, Мазерати, ФерариДа живеят в Лукс и разкош и да се аругантни и да се мислят за много умниИСКАМ ДА ТРЕПЕРЯТ СТ СТРАХ от ДЪРЖАВНИЯТ АПАРАТ И да ЛЕЖАТ ЕФЕКТИВНО С ГОДИНИ В ЗАТВОРА ЗА НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИЗа да има пари мин.пр-ля за соц.заетост, когато капитализма се провали пак/богатите 1-2% крадат твърде дълго и много от всички останали в о-то/Ако една страна нехари най-малко 50% от БВП то жовота за хората не е хубав в нея, защото в тази страна т.н."бизнес" е важен, а не гражданит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 3
serafima
преди 10 години
По принцип съм съгласна с императора. И според мене това е постижима цел.Тук се чувства дясното виждане на Орешарски, което е вярното - да не се търсят пари за раздаване, а да се създава продукт. Този акцент и грижата за бизнеса го отличава от повтаряното като политика от БСП. Но се улавям за фразата му: "Образованието е ключ към конкурентоспособност". Всички говорят това и нищо не се прави. Вчера младите учени искаха да протестират, защото парите за наука и образование до 2020 г. са намалени 5 пъти!!!! И знаете ли какво се е случило? От общината кметицата не е разрешила да преминат по "Витошка", защото общината се подготвяла за гей-парада на другия ден, тоест днес. Аз нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Това за което говориш има шанс да се случи, едва когато гласът им започне да "тежи" по-малко на изборите, т.е. ако 99% от хората гласуват, за да намалят значението на индийския вот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 4
fortiss
преди 10 години
Импе, много си прав. То кой има топки за това??? Ще го обвинят веднага в нарушаване на човешките права !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още