IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Няма смисъл от допълнителна здравна вноска

За промените в здравеопазването трябва политическа подкрепа, коментира бившият здравен министър

20:38 | 24.09.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Ст. Константинов: Няма смисъл от допълнителна здравна вноска

Има доста смислени неща, които са направени в здравеопазването, и не мисля, че трябва да се започва някаква реформа сега, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият здравен министър Стефан Константинов.

По думите му солидарният модел на здравно осигуряване е много важен за самите хора и обясни, че има случаи при които лечението струва десетки хиляди лева и далеч надхвърля внесените от пациента здравноосигурителни такси. Тези разходи се покриват от държавата, коментира Константинов.

Проблемът е, „че сме държава с малко работещи и застаряващо население“, поясни бившият здравен министър и допълни, че „когато доходите са малко, парите няма да стигат“. В този смисъл дори да бъде намалена здравноосигурителната вноска средствата в бюджета за здраве отново ще са по-малко в сравнение с други европейски страни например.

По думите на Константинов, за да има промени в здравеопазването е необходима политическа подкрепа и консенсус.

„Дали да има една или няколко здравни каси е въпрос, който традиционно се повдига, когато се смени правителството. Единствено ДПС винаги са подкрепяли идеята да има няколко здравни каси. Нито вляво, нито вдясно са повдигали въпроса. Сега БСП мълчат по темата,“ заяви Константинов.



По думите му въпросът за това колко здравни каси да има в страната далече не се изчерпва с необходимостта да има конкуренция в обслужването.

Ако има много каси, трябва да има модел за изравняване на средствата според различните възрасти и степен на заболеваемост.

„Младите хора боледуват по-малко. Остава въпросът кой ще осигури децата и възрастните хора, които са в другата група. В другите държави има фонд, който преразпределя средствата“, коментира Константинов.

Според него ако има много работещи хора в държавата, би имало смисъл да има няколко здравни каси.

По думите му няма смисъл и от въвеждането на допълнителна здравноосигурителна вноска. Въвеждането й би натоварило допълнително тези, които вече си плащат вноските, коментира Константинов. Според него хората с повече доходи трябва сами да избират къде да се осигуряват. Те например, могат да бъдат извадени от общата схема и дадено застрахователно дружество да им предложи съответен пакет за здравни услуги. След направени разчети е, станало ясно, че парите, които ще излязат от НЗОК, няма да бъдат толкова много, подчерта Константинов.

Той допълни още, че реално броят на хората без здравни осигуровки е около 700 000 - 800 000. Цифрата от 1,9 милиона души, която се споменава в медиите като брой неосигурени лица, включвала и български граждани, които отдавна живеят в чужбина.

Според Константинов има два начина за намаляване броя на болниците. Първият е чисто административен. При него следва да се заложи някакъв минимум на извършваните услуги, който ако не бъде изпълнен, да се закрие съответното отделение или болница. „Този принцип действа във Франция, но при нас не се приема добре“, подчерта Константинов.

Вторият начин е пазарният или най-добрите болници да останат, заяви бившият здравен министър и допълни, че оценката за това ще е на пациентите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Много добре 1 и 2 +++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още