IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Уорли Парсънс": Договорът с НЕК е коригиран спрямо статута на АЕЦ "Белене"

В официална позиция компанията изрази своята изненада от начина, по който институции в страната коментират услугите й

16:07 | 25.09.13 г.
"Уорли Парсънс": Договорът с НЕК е коригиран спрямо статута на АЕЦ "Белене"

Договорът ни с Националната електрическа компания (НЕК) за АЕЦ „Белене“ е коригиран спрямо специфичния статус на проекта, съобщиха от „Уорли Парсънс“ по повод проверката на прокуратурата, МВР и ДАНС в офисите на компанията.

Съвместната операция беше извършена на 20 септември. Причината са подозрения за източване на държавната компания НЕК заради фактури за плащане по проекта „Белене“, след като правителството на Бойко Борисов се отказа от строителството на втора ядрена централа, а Народното събрание одобри това решение на 29 март 2012 година.

От консултантската компания обясниха, че договорът с НЕК реално не е прекратен и по него продължават да се извършват договорени услуги, чийто обхват е намален. Целта е да бъде подпомогната НЕК по въпроси, възникнали след решението за прекратяване на проекта, както и за защита на направените до този момент инвестиции.

„Цената на услугите ни също беше намалена до равнище, взаимно договорено между НЕК и „Уорли Парсънс“, се казва още в официалното съобщение на компанията.

Договорът между двете страни е сключен през януари 2005 година. С него „Уорли Парсънс“ беше избрана за архитект инженер по проекта за АЕЦ „Белене“. На тази база компанията даваше инженерни и технологични консултации при избор на технология, разработване на технологически проект, подготовката на площадката и започването на строителството на централата.

„Винаги сме оказвали сътрудничество на съответните компетентни органи и, в частност, в рамките на проекта АЕЦ „Белене“, нeколкократно демонстрирахме своя подход за открито и добросъвестно предоставяне на информацията, поискана от българските власти“, заявяват още от компанията.

В своята официална позиция те допълват и че са изненадани от начина, по който услугите на компанията са представяни от институциите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още