IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата, МВР и ДАНС претърсиха фирми, свързани с АЕЦ "Белене"*

Образувано е досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери

14:36 | 20.09.13 г.
Прокуратурата, МВР и ДАНС претърсиха фирми, свързани с АЕЦ "Белене"*

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери в областта на енергетиката. Акция на прокуратурата и ДАНС се извършва в офисите на фирма на бизнесмена Богомил Манчев, съобщиха от прокуратурата.

Обект на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по АЕЦ „Белене” след решението на отговорните държавни органи за спиране на строителството на атомната електроцентрала.

В началото на септември Софийска градска прокуратура обяви, че разследва длъжностно присвояване по "АЕЦ "Белене” в особено големи размери - 18 млн. евро. В същия ден на съвместна пресконференция Единната народна партия (ЕНП) и Демократи за силна България (ДСБ) обявиха, че кабинетът „Борисов” и служебното правителство на Марин Райков са правили плащания по проекта въпреки решенията на Народното събрание и Министерския съвет и отново на парламента.

Твърденията им бяха опровергани и от ГЕРБ, и от говорителя на служебния кабинета още същия ден.

Днес служители на Софийска градска прокуратура, МВР и ДАНС влязоха във фирми, свързани с проекта АЕЦ „Белене”. В 8.30 часа тази сутрин е започнало претърсване на 17 обекта в София, Козлодуй, Белене и Перник, сред които консултантската фирма „Уорли Парсънс” и българският подизпълнител „Риск Инженеринг”, съобщи btvnews.bg.

Източник на Investor.bg от "Уорли Парсънс" потвърди информацията, като посочи, че служителите на ДАНС и МВР все още извършват проверки. Екипите им са пристигнали и нахлули почти директно в една от сградите на консултантската фирма без абсолютни никакво предварително предупреждение.

От прокуратурата уточняват, че акцията била провокирана от информация за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи разследването.

В хода на деня бяха обискирани офисите на наетата като консултант от НЕК фирма „Уорли Парсънс”, която се намира в София на бул. „Тодор Александров” и ул. „Опълченска”, и на българския подизпълнител „Риск Инженеринг” на улица "Вихрен" 10 в столичния квартал "Павлово".

В медийното пространство дори се появи информация, че изпълнителният директор на „Риск Инженеринг” Богомил Манчев е бил арестуван в хода на съвместната акция. По-късно през деня от офиса на компанията изпратиха кратка позиция по темата.

Манчев в момента се намира в Истанбул и не е бил арестуван по-рано днес. Той е наредил на служителите си да окажат съдействие на екипите на МВР, ДАНС и СГП. От офисите на "Риск Инженеринг" са взети за по-детайлна проверка договори и финансови отчети.

Очаква се след седмица, когато Манчев вече е в България, да бъде свикана пресконференция, на която той да обяви официалната си позиция по случая.

Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че съвсем скоро ще има яснота по сигналите за злоупотребите в енергетиката.

Изказването му дойде след сигнала на ГЕРБ до държавното обвинение от сряда, в което се алармира, че Министерството на икономиката и енергетиката бездейства по осигуряването на доказателства за нуждите на защитата на българската позиция по заведеното от руската "Атомстройекспорт" арбитражно дело срещу НЕК.

 

* Актуализирана към 15:30 ч. с позицията на "Риск инженеринг"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още