IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител сочат понижаване на дефлацията през септември

На месечна база цените на производител на вътрешния пазар са се повишили с 0,2% през август, а на годишна база има спад от 2,9%

12:07 | 30.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител сочат понижаване на дефлацията през септември

Индексите на цени на производител (ИЦП), изчислявани от Националния статистически институт (НСИ), са един от основните краткосрочни икономически показатели, характеризиращи икономическата конюнктура в България.

Като основен краткосрочен бизнес показател, той би могъл да даде насока за тенденциите в потребителската  инфлацията, макар че корелацията между тях за последните 3,5 години е умерена - 0,5, видно от долната графика.


 

От началото на годината НСИ отчита дефлация. Това ще рече, че вече осем месеца стоките поевтиняват. За месец август тя е 0,6% на месечна и 0,7% на годишна база.

Имайки предвид едно от основните приложения на ИЦП, те могат да се разглеждат и като измерител на текущия инфлационен процес в икономиката.

ИЦП на вътрешния пазар през август 2013 г. е с 0,2% над равнището от юли. В сравнение с година по-рано ИЦП спада с 2,9%. Това означава, че цените в сектора на промишлеността са се понижили в сравнение с август 2012 г.

За годината цените намаляват в добивната промишленост - с 8,3%, в преработващата промишленост - с 1,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,1%. В края на юни правителството прие промените в Закона за енергетиката, с които намали цената на електричеството с 5 на сто от 1 юли. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе решение да премахне “зелената” и “кафявата” добавки от цената за пренос. Промените, с които би трябвало да се постигне по-голяма прозрачност на ценовата рамка и да повлияе на цената на електричеството, явно вече се отчитат от индекса.

Информацията за общия ИЦП е най-представителна за цялото производство. В този индекс се включват продуктите, произведени и продадени както на вътрешния, така и на международния пазар. Разликата при формирането на цените е, че към цената на пласираните на вътрешния пазар стоки не се включват например транспортните разходи.

Върху износа на стоките влияние оказва валутата на страната на вносителя. При износа продажбите могат да се осъществяват при различни условия на доставка, при което в цената се включват транспортни разходи, разходи по товарене, разтоварване и др.

Общият ИЦП през август 2013 г. нараства с 0,1% спрямо юли. В сравнение с август миналата година той спада с 3,2%. В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 2,2% спрямо август 2012 г.

Ето защо може да заключим, че за септември може да очакваме леко намаляване на дефлацията на месечна база. В средата на октомври НСИ ще публикува данните за инфлацията за месец септември. Дотогава фирмите ще използват данните за индексите от август като безпристрастен из?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
Дефлация -супер! Това ми беше мечтата! :)И сега да видим как ще се отрази на БВП? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още