IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Шулев: Твърде малко от публичните компании имат професионални оценители

Строителството все още е сред рисковите сектори, твърди главният изпълнителен директор на Consestimate

19:19 | 30.09.13 г.
Георги Шулев: Твърде малко от публичните компании имат професионални оценители

„За твърде малко от публичните компании има професионални оценители на техните акции и това как се търгуват, а по-голямата част от оценките, които се правят идват от инвестиционните банки“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Георги Шулев, главен изпълнителен директор на Consestimate. Според него изкривяването в анализите идва от скрит конфликт на интереси. „Ако една публична компания е клиент на дадена банка, то тя би била склонна да го представи в по-благоприятна светлина, с цел да се повиши стойността на акциите ѝ, пред потенциалните инвеститори. Има различни индивидуални рисърч анализатори, чиито услуги обаче са доста скъпи. Институционалните инвеститори например използват безплатно анализите, които им предоставят банките.

В момента на международно ниво се обмисля такъв тип анализи да се поемат от трети страни и да могат повече компании да бъдат адекватно оценявани“, посочи Шулев.

По думите му сега хората са доста по-склонни да инвестират, отколкото преди няколко години. Сред рисковите сектори все още е строителството, допълни тий. „За различните сектори няма разминавания в точността на оценките. С други думи, от значение е времето, в което се прави анализа и при какви състояния на пазарите. В България има малко компании, които се оценяват от рисърч анализатори. Това определено пречи на тяхната търгуемост“, обясни експертът.

Според него, ако имаха такива професионални оценки, това би повишило оборотите на дружествата. „Заедно с това, ако компанията повиши своята ефикасност по отношение комуникациите с инвеститори, това би променило още повече нещата. В развитите страни е точно обратното: малките компании комуникират активно с потенциалните и настоящи инвеститори и това им носи повече ползи, отколкото минуси“, поясни още Георги Шулев и допълни, че една фирма иска да привлече чужди инвеститори, достъпът до отчетите трябва винаги да е наличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още