IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спряха делото по несъстоятелност за ВМЗ-Сопот

Дружеството се е договорило с един от кредиторите си - "Механичен завод - Девин", който заведе иск за несъстоятелност

15:24 | 16.10.13 г. 1
Спряха делото по несъстоятелност за ВМЗ-Сопот

Пловдивският окръжен съд прекрати дело за откриване на производство по несъстоятелност на „Вазовски машиностроителни заводи” (ВМЗ – Сопот), съобщи агенция „Фокус“.

Делото беше заведено по искане на двама кредитори на предприятието - „Механичен завод – Девин ” и Първа инвестиционна банка.

От съда уточняват, че причината за прекратяването на делото е фактът, че ВМЗ и „Механичен завод – Девин“ писмено са оформили споразумение за изплащането на дължимите суми. Първа инвестиционна банка също е оттеглила молбата си, с което делото се прекратява. Това решение може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Припомняме, че делото за несъстоятелността на оръжейния завод беше заведено още в началото на тази година. През май 2013 година съдът спря делото по отношение на Първа инвестиционна банка заради отказа й да съобщи точния размер на задълженията, дори и след задължаване от страна на съдебните власти.

Правителството на Бойко Борисов извади ВМЗ от списъка с дружествата, чиято приватизация е забранена, но до раздържавяване не се стигна заради липсата на интерес. Едно единствено дружество се яви в процедурата - „Емко“ ЕООД, но в крайна сметка то не внесе депозита, след като подаде оферта за покупка. Размерът на депозита беше 3 млн. лева. 

Междувременно се появи възможност за спасяването на оръжейния завод. Държавната компания, която се занимава с търговия с оръжие - "Кинтекс", съобщи, че може да направи поръчка на стойност 35 млн. евро, което ще обезпечи работата на ВМЗ за година напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Междувременно се появи възможност за спасяването на оръжейния завод. Държавната компания, която се занимава с търговия с оръжие - "Кинтекс", съобщи, че може да направи поръчка на стойност 35 млн. евро, което ще обезпечи работата на ВМЗ за година напред. Тати обеща да ми купи колело-ама друг път;-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още