IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява дали Законът за горите нарушава пазарните правила

Експертите имат съмнения за наличието на разпоредби, които могат да засегнат негативно конкуренцията

11:02 | 21.10.13 г.
 КЗК проверява дали Законът за горите нарушава пазарните правила

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство, като целта е да провери дали Законът за горите и свързаните с него нормативни актове отговарят на пазарните правила. Антимонополният орган се фокусира в производството по застъпничество за конкуренцията върху ползването на дървесина от държавните и общинските гори, съобщи Комисията.

Повод за проверката са статии в медиите през юли 2013 г. Тогава е публикувана информация, че по предложение на агроминистерството се подготвя изменение на нормативната уредба, предвиждащо налагане на забрана за ползване на технологична дървесина за производството на електрическа енергия.

Според твърдения на Българска асоциация за устойчива енергия (БАУЕ), подготвяните промени създават предпоставка за ограничаване на конкуренцията на пазара на технологична дървесина и облагодетелстване на определени предприятия.

От КЗК посочват, че в Закона за горите e въведена забрана за употребата на необработен дървен материал от категориите едра строителна дървесина и средна строителна дървесина - III клас за производство на енергия от биомаса (Чл. 213).

Предварителният анализ води до съмнения за наличието на разпоредби в Закона за горите и свързаните с него подзаконови актове, които биха могли да засегнат негативно конкуренцията на пазара на ползване на дървесина в страната.

По специално, би могло да се направи предварителен извод, че разпоредбите на чл. 115, 116 и 116а ЗГ (за "местните търговци" и дългосрочните договори - бел. ред.) създават възможност за разпределяне на пазари или източници на снабдяване, както и за ограничаване на търговията с дървесина от посочените територии.

Възниква необходимост да бъде извършена оценка за съответствието с правилата на конкуренцията на разпоредбите на Закона, свързани с ползването дървесина от горските територии - държавна и общинска собственост, вкл. и ползването на дървесина за производство на енергия, допълват от КЗК.

Предложените от управляващите промени в Закона за горите засягат някои от темите, по които КЗК се е самосезирала - дългосрочните договори и възможността местните фирми да ползват дървесина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още