IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците нямали интерес към закупуването на земя в България

Не е опасно да се продава земя на чужденци, но може да се въведат ограничения, изтъкна Димитър Греков

15:01 | 22.10.13 г.
Чужденците нямали интерес към закупуването на земя в България

Няма интерес от чужди купувачи към българска земя засега. Това каза земеделският министър Димитър Греков в Народното събрание. 

Днес депутатите обсъждаха дали да бъде удължен мораториумът за закупуване на земя от чужденци. На 1 януари 2014 г. отпадат ограниченията за закупуване на ниви. В момента чужденци могат да купуват земеделски земи, само след като са регистрирали дружества на територията на България.

„Земеделското производство не е да купиш земя и да я използваш. Условията при нас са строго специфични”, заяви Греков. Той припомни, че в момента земята в България е силно раздробена.

Агроминистърът заяви, че могат да се предприемат законодателни инициативи, които да ограничат опциите за продажба на земя на чужди инвеститори. Той обаче уточни, че не е опасно нивите да се дават под аренда или да се продават на чужденци.

Като пример за евентуални ограничения Греков посочи възможността да не могат да се развалят дългосрочните договори с арендаторите или наемателите. Подобно решение може да е и въвеждането на ограничения за продажба на ниви около границите или около стратегически обекти. Министърът припомни, че не можем да отворим главата "Земеделие" от присъединителния ни договор с ЕК. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още