IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е връзката между протестите и икономическата криза?

Възможна ли е позицията "не гласувам, но протестирам" - сред основните теми на студентски дискусионен семинар

17:53 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква е връзката между протестите и икономическата криза?

Макар че съществува видима връзка между настоящата глобална протестна вълна и икономическата криза от 2008 г., това не е единственият фактор, който стимулира пробуждането на българския народ. Тезата бе широко застъпена в проведения във вторник студентски дискусионен семинар, организиран от Института за пазарна икономика (ИПИ) и Фондация за свободата "Фридрих Науман".

Представените мнения на основните гости засегнаха множество въпроси, свързани с протестната линия у нас в последната повече от година. Началото бе поставено с разискване на генезиса на мащабните "зелени" демонстрации от лятото на 2012 г. и тяхната връзка с последвалите през настоящата година т. нар. "февруарски" и "юнски" протести.

Сред присъстващите бяха не само студенти и млади хора, но и представители на икономическата и политическа общност у нас, като икономистите от ИПИ Петър Ганев и Явор Алексиев, Красен Станчев и авторът и водещ на икономическото предаване на телевизия Bulgaria On Air “Видимо и невидимо“ Калин Манолов.

Интересен дебат предизвика застъпената от икономиста от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Стоян Панчев позиция "не гласувам, но протестирам". По думите на анализатора липсата на пряка връзка между двете дейности е безспорна, тъй като когато протестът е насочен към цялостната политическа конюнктура и е нелогично след механична замяна на една власт с друга да последва коренна промяна към по-добро.

Други застъпници на тезата отбелязаха освен това, че всеки гражданин, който плаща редовно своите данъци, има право на собствено недоволство срещу държавния апарат, който самият той финансира.

Отзвук сред участниците намери и мястото на социалните мрежи на фона на традиционните медии – радиа, телевизии, вестници и интернет сайтове. Дебатиращите консолидираха мнението си около тезата, че практическата собственост на медиите има второстепенно значение на фона на тяхната роля в някои случаи на мощен политически инструментариум.

Организираното от ИПИ и "Фридрих Науман" събитие бе поредната младежка инициатива, събрала широк кръг от мнения и тези. Следващият семинар под наслов "Икономии срещу растеж?", който ще се проведе на 29 октомври, обещава да засегне широка гама от настоящи проблеми, в това число удачно ли е да "разпуснем колана" на държавните харчове, защо богатите задлъжняха и изпаднаха в криза, а развиващите се страни се справят по-добре и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още