IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачева: Бюджет 2014 е предизборен

Работа на опозицията е да възлага задачи на правителството, коментира депутатът по повод гласуването за мораториумът за продажба на земи на чужденци

09:29 | 28.10.13 г.
Цачева: Бюджет 2014 е предизборен

Бюджетът за 2014 година е предизборен, заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева. Според нея в текстовете е заложен ръст на икономиката и на доходите, но през 2015 и 2016 година се очаква замразяване на доходите.

Бюджет 2014 все още не е внесен в Народното събрание и дебатите по него тепърва предстоят, посочи още Цачева. Текстовете бяха публикувани на страницата на Министерството на финансите през миналата седмица.

Председателят на 41-то Народно събрание посочи още и мотивите, с които парламентарната група на ГЕРБ подкрепи спорното удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Според нея решението няма юридическа сила, а възлага на правителството да потърси начин как да отговори на очакванията на обществото по тази тема.

Цачева обясни още, че гласуването в пленарната зала не води до автоматично удължаване, а просто възлага на кабинета на Орешарски да потърси начин за удължаването. Тя препоръча да бъде анализиран опитът на Румъния, "където също управлява ляво правителство".

Припомняме, че преди дни ЕК отхвърли аналогично искане за продажби на земи на чужденци, изпратено от румънските власти. 

Работа на опозицията е да възлагат подобни задачи на правителството, убедена е Цачева, Подобно удължаване противоречи на Конституцията и нарушава договора за присъединяване към ЕС, но самото решение на депутатите - не, защото то само възлага задача да бъде потърсен законен начин за удължаването на срока, поясни тя. 

"Да видим най-можещото правителство какво ще направи", допълни Цачева. 

Омбудсманът на България Константин Пенчев, който също присъстваше в студиото, обаче каза, че депутатите са длъжни да помагат за управлението на страната и това е тяхната национална отговорност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още