fallback

Остава ли земеделска държава България?

Млечният сектор затъва, показва статистиката на ЕС за 2012 година

17:02 | 09.11.13 г. 7

През 2012 година в ЕС са произведени общо 285 млн. тона зърнени продукти. Водещите държави в това производство са Франция (68 млн. тона), Германия (48 млн. тона) и Полша (28 млн. тона). Това показва една от последните статистики, изготвени от Евростат.

Според данните България се намира около средата на тази своеобразна класация с произведени общо 6,9 млн. тона зърнени храни.

Страната ни се намира на осмо място по производство на пшеница в целия ЕС. През миналата година у нас са произведени малко над 4,4 млн. тона. Лидер отново е Франция с 35 млн. тона и Германия, където са произведени 22 млн. тона пшеница. В десетка сме по производство и на царевица.

И докато в зърнопроизводството нещата стоят сравнително добре, по отношение на производството на млечни продукти България е на едно от последните места. През 2012 година у нас са произведени 514 хил. тона млечни продукти. След нас са единствено Люксембург, където са произведени 278 млн. тона и Кипър с произведени 154 млн. тона млечни продукти.

В Германия производството на мляко и млечни продукти достига обеми от около 29 млн. тона. Германия е и една от петте държави, която надхвърли квотата за производство на мляко през миналата година. Останалите са Австрия, Дания, Полша и Кипър.

В същото време България не успява да усвои дори и половината от отпуснатите от ЕС квоти за млечни продукти. Данните на Европейската комисия показва, че нашите производители на мляко са изпълнили едва 44,7% от определените за страната ни количества.

Тези данни са особено притеснителни, защото от 2015 година системата на млечните квоти отпада и така производителите, които в момента ограничават производството си ще се огледат за нови пазари, където могат да пласират суровината си.

У нас голяма част от млечните ферми не покриват изискванията на ЕС за производство на мляко. Страната ни пък години наред иска от Брюксел дерогация за отлагането на въвеждането на европейското законодателство в областта. Конкретни мерки и планове как да бъде решен този проблем още липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
fallback