IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнили сме по-малко от 45% от млечните квоти за тази година

Пет държави от ЕС са надхвърлили определените лимити за продажбата на мляко

16:07 | 01.10.13 г.
Изпълнили сме по-малко от 45% от млечните квоти за тази година

България е на последно място по отношение на изпълнението на млечните квоти, определяни от Европейския съюз, показа статистиката за 2012-2013 година. Данните на ЕК се базират на националните декларации, изпратени до края на март 2013 година.

От тях е видно, че са изпълнени само 44,7% от определените за България млечни квоти. Тенденцията се задълбочава – през миналия отчетен период (2011 – 2012 година) са били попълнени 48 на сто от определените количества, които страната има право да реализира на пазара.

През тази година българските производители на мляко са попълнили 432,9 хил. тона, а одобрението на ЕК е за над 969 хил. тона мляко. При директните продажби са реализирани 22 хил. тона мляко, при допустими почти 70 хил. тона.

Реално с повече или по-малко държавите от ЕС не попълват определените млечни квоти. Само пет страни са надхвърлили лимитите – Австрия, Германия, Дания, Полша и Кипър. Заради преизпълнението тези страни ще трябва да платят и глоба на ЕК в размер на общо 46 млн. евро.

Млечните квоти бяха въведени през 80-те години като отговор на проблема със свръхпроизводството на мляко в общността. Всяка държава има две възможности за доставка на мляко на пазара – под квотите за производство и директни продажби. Тези квоти се разпределят между производителите в страната.

При надхвърляне на квотите държавите плащат санкция в размер на 27,38 евро за 100 килограма.

Системата обаче вече постига поставените цели, отбелязват европейските чиновници, и по тази причина тя ще отпадне през 2015 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още