IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава ли земеделска държава България?

Млечният сектор затъва, показва статистиката на ЕС за 2012 година

17:02 | 09.11.13 г. 7
Остава ли земеделска държава България?

През 2012 година в ЕС са произведени общо 285 млн. тона зърнени продукти. Водещите държави в това производство са Франция (68 млн. тона), Германия (48 млн. тона) и Полша (28 млн. тона). Това показва една от последните статистики, изготвени от Евростат.

Според данните България се намира около средата на тази своеобразна класация с произведени общо 6,9 млн. тона зърнени храни.

Страната ни се намира на осмо място по производство на пшеница в целия ЕС. През миналата година у нас са произведени малко над 4,4 млн. тона. Лидер отново е Франция с 35 млн. тона и Германия, където са произведени 22 млн. тона пшеница. В десетка сме по производство и на царевица.

И докато в зърнопроизводството нещата стоят сравнително добре, по отношение на производството на млечни продукти България е на едно от последните места. През 2012 година у нас са произведени 514 хил. тона млечни продукти. След нас са единствено Люксембург, където са произведени 278 млн. тона и Кипър с произведени 154 млн. тона млечни продукти.

В Германия производството на мляко и млечни продукти достига обеми от около 29 млн. тона. Германия е и една от петте държави, която надхвърли квотата за производство на мляко през миналата година. Останалите са Австрия, Дания, Полша и Кипър.

В същото време България не успява да усвои дори и половината от отпуснатите от ЕС квоти за млечни продукти. Данните на Европейската комисия показва, че нашите производители на мляко са изпълнили едва 44,7% от определените за страната ни количества.

Тези данни са особено притеснителни, защото от 2015 година системата на млечните квоти отпада и така производителите, които в момента ограничават производството си ще се огледат за нови пазари, където могат да пласират суровината си.

У нас голяма част от млечните ферми не покриват изискванията на ЕС за производство на мляко. Страната ни пък години наред иска от Брюксел дерогация за отлагането на въвеждането на европейското законодателство в областта. Конкретни мерки и планове как да бъде решен този проблем още липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Считано от днешна дата, по-скоро от преди 650-700 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Baba
преди 10 години
За да бъде България земеделска държава е необходима ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА в този сектор, а не някакви хаотични идеи.Млякото идва от животните, и актуалният въпрос е не "Къде е млякото?", а "Къде са животните? и Откъде е млякото?" Липсва каквато и да е политика за запазване и развитие на секторите Животновъдство и Зеленчукопроизводство.Загубва се ролята на средния и малък земеделски производител. И още доста други неща. Всичко това няма да доведе до нищо добро. А има начини за решаване на проблема, защото това все още е възможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
А преди това била ли е? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
затуй трябва да се забрани чужденци да купуват земя, а държавата трябва да стимулира само нашите производители! високи мита за чужда селскостопанска продукция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
melon
преди 10 години
България не е държава от 1944г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
deant
преди 10 години
Твърдо Ние. Дори нещо да се произвежда тук, то ще е в земя закупена от чужденец, продукция изтеглена в чужбина, а ние ще хапваме натъпканите с химия ГМО-та внос. Честита ви глобализация, като неможете да си позволите да имаме държава, че станем чужденци в собствената си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Няма нищо лошо в това, да си върнем позицииите като селскостопанска страна! То това е и бъдещето на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още