IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Ще има по 50 лв. коледни добавки за пенсионерите

Министърът на финансите увери, че до края на годината трябва да има пакет от закони, с които да се реформира здравната система

11:04 | 09.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петър Чобанов: Ще има по 50 лв. коледни добавки за пенсионерите

По 50 лева коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсии до 251 лева, съобщи финансовият министър Петър Чобанов в предаването "Седмицата" на Дарик. Финансист №1 бе категоричен, че подкрепя този вариант, предложен от социалния министър Хасан Адемов.

НЗОК да не сключва договори с всички болници в страната. Това поиска още Чобанов. Според него най-важно е да се осигури на регионален принцип достъпът до болнична помощ. Именно за частните болници трябвало да се мисли за втори и трети стълб в здравното осигуряване.

В четвъртък народните представители от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо четене проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година. Бюджетът на Касата е малко над 2,8 млрд лева, за болнична помощ са предвидени 988 млн. лева

В петък пък министъра на здравеопасването Таня Андреева разкри, че предстоят реформи за по-ефективното разходване и по-голям контрол в работата на НЗОК. Според нея за първи път има разписани правила, които ще облекчат системата и няма да я вкарват в риск.

„До края на януари ще бъдат разплатени всички дейности в системата на НЗОК", обеща още финансовият министър, коментирайки обещанието на министър Андреева.

По думите му до края на годината ще бъде направено всичко възможно да бъдат платени всички разходи в системата на болничната помощ до септември, а останалите разплащания да бъдат направени до края на януари.

Бюджетът на НЗОК е планиран и харчен за десет месеца", каза още Чобанов. „Предпочитам да не се ангажирам с водеща позиция по дизайна на здравната система.“

Той допълни, че в последните години здравната система е „доста ревнива" по отношение на намесата на финансовия министър, тъй като „знаем колко поразии направи Симеон Дянков".

Финансист номер едно допълни, че до края на годината трябва да има пакет от закони, с които да се реформира здравната система. Те обаче са отговорност на здравното министерство и НЗОК.

Петър Чобанов бе категоричен, че приходите в актуализирания бюджет могат да бъдат изпълнени и нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Финансовият министър посочи, през октомври са надхвърлени плановете за събираемост на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още