IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Проблемът при „Южен поток“ е, че политиците са определяли неговата цена

У нас е стартирал конкурс единствено за избор на изпълнител, каза бившият енергиен министър

14:26 | 14.11.13 г. 2
Добрев: Проблемът при „Южен поток“ е, че политиците са определяли неговата цена

Най-големият проблем със старта на проекта „Южен поток“ е, че политиците и шефовете на дружествата са определяли неговата цена. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ.

„Цена не се определя от политиците, а с открити конкурси“, посочи той и уточни, че у нас единствено е стартирала процедура за избор на изпълнител.

„В другите страни се стартира процедура за три отделни търга – един за тръби, един за компресорни станции и отделен търг за строител. Тук обаче са обединени. Има и поне 4-5 дискриминации в тръжната документация“, коментира Добрев.

По повод на лихвата по заема за газопровода Добрев каза, че „никога в управлението на проекта не е имало 8% лихва. Това е цифра, обявена от сегашното управление, за да може, когато стане 4,25% да излязат герои от ситуацията. Никога не е имало подобно предложение“.

По думите му казаното от управляващите се дължи на факта, че „може би някои хора бъркат вътрешна норма на възвращаемост с лихви по кредитите, защото „единствените 8%, които ги има в проекта са точно тези“.

„Тези 4,25% лихва може и да изглеждат малко, но не е ясно как беше изтеглен заемът - може да е имало и други оферти, а нямаше и процедура. Но това е най-малкият проблем в цялата ситуация“, смята Добрев.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ние сме толкова ******ебани, че това ни е последния проблем! и понеже много по-явни ******бавки са правени, не е имало нужда да се крие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Graf
преди 10 години
Да си прочете докладната до МС. Точно Добрев трябва да мълчи за цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още