IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КСНС препоръча партиите да работят срещу опитите за разделение в обществото

Нужни са общи действия в посока на спазването на закона и укрепване на доверието към институциите, смята президентът

10:12 | 21.11.13 г.
КСНС препоръча партиите да работят срещу опитите за разделение в обществото

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност се обединиха около разбирането, че ескалацията на общественото и политическото напрежение изисква по-голяма отговорност от държавните органи и политическите сили, нужни са общи действия в посока на спазването на закона и укрепване на доверието към институции, заяви той.

Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев след продължилото шест часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Държавният глава брифира решенията от името на всички, участвали в заседанието.

КСНС призовава партиите и другите организатори на протестите да се разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочи политическата и обществена криза.

Членовете на съвета препоръчват на премиера Пламен Орешарски да инициира разработването на обща европейска рамка за по-голяма прозрачност на доходите на висшите политици.

Членовете на КСНС са единни в позицията си, че са налице рискове за националната сигурност от хуманитарен аспект и заради засилената миграционна вълна. Заради това те изискват от правителството да отчита редовно ситуацията.
 
Нужна е силна обществена и политическа подкрепа, насочена срещу потенциалните заплахи срещу етнорелигиозния мир в страната, коментира президентът. Той призова партиите да насочат усилията си срещу опитите за насаждане на омраза и разделение в обществото.
 
Според него институциите трябва да бъдат обезпечени финансово, за да могат да изпълняват добре функциите си по опазването на националната сигурност.

КСНС отправя препоръки към законодателната и изпълнителната власт да създадат организация на финансиране, което да осигурят на службите за изграждането на способности адекватни на рисковете, обяви още Плевнелиев.
Изпълнителната власт и секторите за сигурност да анализират рисковете за страната с повишено внимание и да се следят тенденциите в миграционните процеси, искат още членовете на КСНС.

Лидерите на управляващите партии и на опозицията споделят мнението, че всеки има право на протест, но в същото време то не бива да излиза извън рамките на закона.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още