IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФС: Промените в договорите на аптеките с НЗОК са в полза на пациентите

Отстъпката на аптеката се поделя пропорционално между пациента и здравната каса, твърдят фармацевти

17:39 | 21.11.13 г.
БФС: Промените в договорите на аптеките с НЗОК са в полза на пациентите

В проектодоговора, предложен на аптеките от здравната каса, се казва, че отстъпката на аптеката се поделя пропорционално между пациента и здравната каса, тоест урежда се, че ако се дава отстъпка, тя трябва да се прави от цената на лекарството, а не само върху доплащането от пациента.

Това се казва в писмо до медиите от Българския фармацевтичен съюз в отговор на тезата, че заради нови изисквания на БФС и касата цените на някои лекарства ще се повишат с до 20 на сто.

Текстовете в проектодоговора са в полза на пациентите, постигнати са с консенсус и зад тях застават както БФС и НЗОК, така и други организации на собственици на аптеки, уточняват от съюза.

НЗОК също плаща част от цената на лекарството, макар и частично, а това са парите на всички здравноосигурени, пише в писмото на институцията. БФС смята, че нито пациентите, нито здравноосигурените лица, плащащи здравни вноски имат полза от това всички да получават еднаква реимбурсация за едно и също лекарство, което отпускат на различна цена.

Дава се възможност на всеки производител или вносител да предостави допълнителна отстъпка, различна от тази за здравната каса, само за пациента и да направи доплащането му възможно най-ниско.

Разликата е, че с новия договор това ще става за всички пациенти, на светло, а не по неясни причини и критерии, само за определени търговци на едро и аптеки, каквато е практиката досега, допълват фармацевтите.

Българският фармацевтичен съюз си запазва правото да даде допълнителни разяснения след приключването на публичното обсъждане на проектодоговора, както и да изнесе данни за незаконосъобразни, нелоялни и неетични практики във фармацевтичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още