IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспектират болници за броя настанени пациенти

Съмненията на здравната каса са, че лечебните заведения изкуствено завишават броя на приетите пациенти

14:13 | 25.11.13 г.
Инспектират болници за броя настанени пациенти

Здравната каса започва масирани проверки на болниците на дейността им през ноември тази година и прогнозирания дефицит през месеца, съобщават от здравната институция.

Решението е взето след заседание на Надзорния съвет на касата днес. Причината е отчетеният ръст в броя на приетите за предходния месец. Съмненията на касата са, че лечебните заведения изкуствено завишават броя на приетите пациенти, за да получат повече пари за зимните месеци.

За октомври и ноември здравната каса ще плати в срок 80% от дейността на болниците. Останалата част ще бъде платена през януари догодина с пари от Бюджет 2014.

Надзорният съвет на НЗОК е решил още от 1 декември 2013 г. касата да поеме заплащането на прицелна терапия на пациентки с рак на гърдата. Това стана възможно след промяна на кратката характеристика на препарата, който вече е в Позитивния лекарствен списък и за тази диагноза.

От догодина касата ще поема двойно повече тест ленти за хората с диабет на интензивно лечение –– 300, вместо досегашните 150.

На днешното си заседание надзорът е приел и Методиката за условията и реда за договаряне на стойността на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болнична помощ. Новата методика дава възможност пациентите да доплащат за по-скъпи изделия по техен избор над цената, заплащана от касата. Регламентира се отпускането на медицински изделия за извънболничната медицинска помощ от аптеки, сключили договор със здравната каса, а в болничната медицинска помощ – от болничните аптеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още