IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодорова: 20% от отчетените дейности ще бъдат платени на болниците с Бюджет 2014

Държавата няма откъде да извади средства, за да се разплати напълно до края на годината, заяви управителят на НЗОК

09:59 | 31.10.13 г.
Тодорова: 20% от отчетените дейности ще бъдат платени на болниците с Бюджет 2014

Болниците ще получат парите си за всичко, което са изработили, но 20% от отчетените дейности ще бъдат разплатени от предстоящия бюджет. Това заяви пред БНТ управителят на здравната каса Румяна Тодорова.

По думите й болниците, които отказват да преправят фактурите си за 80% от извършените от тях дейности, са само пет в страната.

„Водим разговори с ръководителите на тези заведения, мисля, че ще се постигне консенсус. Въпросът е хората да си получат заплатите с тези 80%, които касата е в състояние да изплати, шефовете на болниците да могат да покрият и още нещо към доставчици",  увери Тодорова.

Тя заяви, че такава ще бъде тенденцията до края на годината. И акцентира върху това, че в проектозакона за бюджета на касата за следващата година има изричен текст, че останалите 20% ще бъдат изплатени с бюджета за 2014 г. и касата гарантира, че тези пари, които не е могла да изплати сега, болниците ще ги получат догодина.

Държавата няма откъде да извади 27 милиона лева, поне на този етап. Единствената помощ може да дойде от Националната агенция по приходите, но това може да стане едва през декември, каза Тодорова. 

И припомни, че управителят на НАП е член на Надзорния съвет на здравната каса и е в течение на всички проблеми. Според анализите на НАП 1 милион българи не се осигуряват. Около 400 000 от тях не могат да си внесат вноските, но други 200-250 хиляди имат средства, но не желаят да се осигуряват.

„По закон работата на касата е да разпределя, на друг е работата да я пълни. Не може да има разходи, ако няма достатъчно приходи – нещо, което наблюдаваме в момента. Така че акцентът следващата година ще бъде насочен към приходната част – максимално събиране на вноските, и то върху реална база”, заяви Тодорова.

Приоритет за здравната каса през 2014 година ще е подобряването на събираемостта в приходната част на бюджета, а не ограничаването на разходите, категорична бе Румяна Тодорова.

Според лекарите държавата абдикира от основните си задължения, свързани със спешната помощ, онкоболните и редките болести в новия бюджет.

От БЛС поставиха ултиматум, че ако до 8 ноември не бъдат гарантирани плащанията за болниците и бюджетът на касата не бъде увеличен, ще започнат ефективни стачка. Лекарите настояват държавата да увеличи вноските си поне със 100 милиона лева и да направи промени в закона, с които ваксините и интензивните грижи да станат отново ангажимент на здравното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още