fallback

Търси се проектант на участък от магистрала "Хемус"

Обществената поръчка е за идеен проект на 60 км от магистралата

20:19 | 02.12.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ търси проектант за идеен проект за 60 км от магистрала „Хемус“. Документацията за обществената поръчка е публикувана на сайта на компанията, а срокът за подаване на оферти е 23 януари.

Поръчката е за участъка на магистралата от Ябланица до път II-35 – разклона за Плевен и Ловеч. Финансирането на подготовката на идейния проект е осигурено с пари по програмата „Оперативен транспорт“ 2007-2013 г. Прогнозната стойност на без ДДС е 1 млн. лева.

Самото строителство на отсечката се очаква да започне след 2015 г., но още не е ясно с какви пари ще се изгражда. Магистрала "Хемус" е включена в списъка с приоритетните проекти по новата оперативна програма „Транспорт”, но финансирането по програмата не стига за всички проекти.

Наскоро Асен Антов, председател на Управителния съвет на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, коментира, че ще се правят нови проучвания на трасето на „Хемус“, за да се отстранят някои промени и проблеми, най-вече свързани с Натура 2000 и попадащите в нея територии.

Изпълнителят на поръчката трябва да проектира напречните профили на отсечката, да подготви идейните проекти за пътните възли, да определи местоположенията, вида, общия план и отворите на големите пътни съоръжения, както и да направи геоложки проучвания, за да обоснове предложените решения.

Проектантът трябва да подготви и парцеларен план, да проектира големите изкопи и насипи, да оразмери пътната конструкция, да проектира отводняването и пътните принадлежности – пътни знаци, осветление огради и други, да изготви количествена сметка и подробна оценка на разходите, както и да оцени въздействието на строителните работи върху съществуващата техническа инфраструктура.

„Подготовката на проекта стартира през втората половина на миналия век и са правени редица предпроектни проучвания и обсъждания. Повечето от тях не дефинират цялостни трасета изток-запад, а разглеждат варианти за отделни по-къси отсечки. Налично е предпроектно проучване от 1992-1993 г., което обобщава основните предходни разработки. От него може да бъдат извлечени 4 основни проектни варианти за трасето, като предпочитаният вариант е комбинация от тях“, посочва се в документацията.

Същевременно Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е публикувала и обществена поръчка за геоложки проучвания за изграждането на участъка от лот 3 от магистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Предвижда се в района да бъде изграден тунел с дължина около 15 км.

Това е най-сложният участък от магистралата, заради който реалистичният срок за пълното й завършване е след 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 11.09.22 г.
fallback