IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се проектант на участък от магистрала "Хемус"

Обществената поръчка е за идеен проект на 60 км от магистралата

20:19 | 02.12.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Търси се проектант на участък от магистрала "Хемус"

Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ търси проектант за идеен проект за 60 км от магистрала „Хемус“. Документацията за обществената поръчка е публикувана на сайта на компанията, а срокът за подаване на оферти е 23 януари.

Поръчката е за участъка на магистралата от Ябланица до път II-35 – разклона за Плевен и Ловеч. Финансирането на подготовката на идейния проект е осигурено с пари по програмата „Оперативен транспорт“ 2007-2013 г. Прогнозната стойност на без ДДС е 1 млн. лева.

Самото строителство на отсечката се очаква да започне след 2015 г., но още не е ясно с какви пари ще се изгражда. Магистрала "Хемус" е включена в списъка с приоритетните проекти по новата оперативна програма „Транспорт”, но финансирането по програмата не стига за всички проекти.

Наскоро Асен Антов, председател на Управителния съвет на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, коментира, че ще се правят нови проучвания на трасето на „Хемус“, за да се отстранят някои промени и проблеми, най-вече свързани с Натура 2000 и попадащите в нея територии.

Изпълнителят на поръчката трябва да проектира напречните профили на отсечката, да подготви идейните проекти за пътните възли, да определи местоположенията, вида, общия план и отворите на големите пътни съоръжения, както и да направи геоложки проучвания, за да обоснове предложените решения.

Проектантът трябва да подготви и парцеларен план, да проектира големите изкопи и насипи, да оразмери пътната конструкция, да проектира отводняването и пътните принадлежности – пътни знаци, осветление огради и други, да изготви количествена сметка и подробна оценка на разходите, както и да оцени въздействието на строителните работи върху съществуващата техническа инфраструктура.

„Подготовката на проекта стартира през втората половина на миналия век и са правени редица предпроектни проучвания и обсъждания. Повечето от тях не дефинират цялостни трасета изток-запад, а разглеждат варианти за отделни по-къси отсечки. Налично е предпроектно проучване от 1992-1993 г., което обобщава основните предходни разработки. От него може да бъдат извлечени 4 основни проектни варианти за трасето, като предпочитаният вариант е комбинация от тях“, посочва се в документацията.

Същевременно Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е публикувала и обществена поръчка за геоложки проучвания за изграждането на участъка от лот 3 от магистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Предвижда се в района да бъде изграден тунел с дължина около 15 км.

Това е най-сложният участък от магистралата, заради който реалистичният срок за пълното й завършване е след 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
На търговете обикновено цените падат доста под индикативната стойност. В края на януари ще можем да проверим конкретно за този търг.Интересно е също, че след като посочих на кранк адреса на поръчката в АОП, още толкова хора са му сложили плюсчета. Явно калинките във форума се множат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
fras
преди 10 години
В ДПС - министерствата първо се избира победителят, а после се обявява поръчката.Бюджетът е фиксиран на 1 млн. Техническото предложение носи 40 т, ценовата оферта - 60 т.Избраният вече кандидат ще даде цена около 990 хиляди, ще има 40 т. на техническото предложение.Другите ***(ако има такива извън поне 2-мата, които ще участват само за да създават впечатление за състезателност) ще имат по 20-25 точки на техническото и няма значение каква цена ще предложат.Тъй че не се морете да участване.Следете резултатите и ще видим дали съм бил прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Ако смяташ, че можеш да се класираш...100% вече даже е избран проектанта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Има си я, явно не си гледал където трябва. Ето ти линк:http://***.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=572354&newver=2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Напишете строги критерии и платете реалната цена и не давайте поръчката на свързани лица и връзкари! Само така ще има читав проект!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
kranc_mk
преди 10 години
Много интересно. Проект по ЕС за строителство, но поръчката за проектиране където пак ЕС я плаща не е в сайта на агенцията за обществени поръчки. Аз като проектант ако не прочета статията от къде да разбера че ще има такъв проект. Инвестор моля ви сазирайте момчетата и да почнат да си пускат поръчките където трябва а не там където не трябва и винаги да 1 наш проектант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още