IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връща се старият режим за пенсиониране на военните

За пенсия се изискват 27 години осигурителен стаж, отпада изискването за минимална възраст за пенсия

12:26 | 18.12.13 г. 2
Връща се старият режим за пенсиониране на военните

Депутатите върнаха стария режим на пенсиониране на военните, след като окончателно подкрепиха предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) със 105 гласа “за”, 17 – “против” и 27 – “въздържал се”.

В текстовете се посочва, че право на пенсия ще имат военнослужещите с 27 години осигурителен стаж, две трети от които са преминали като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили. Отпада изискването за минимална възраст за пенсиониране, което беше въведено от правителството на ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров поиска терминът “военнослужещи” да се замени с “лицата” с мотива, че се дискриминират бивши военни, които са преминали в системата на МВР например. Според него те няма да могат да се възползват от правото си за ранно пенсиониране.

Владимир Тошев от ГЕРБ се съгласи с Димитров и коментира: “Имахме добър дебат, нека оставим да пише лицата, а не военнослужещи, за да не изключваме голяма част от хората, които са служили достойно на родината. Дискриминираме ги по неразбираем за тях начин”.

Предложението обаче не беше прието от депутатите.

Министърът на отбраната Ангел Найденов обвини опозицията, че се опитва да създаде конфликт. Той посочи, че изискването за минимална възраст за пенсия на военните е дискриминационно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aktuell
преди 9 години
narod, кои ти каза това? Цифрите не са верни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
narod
преди 10 години
Ставаш военен (трудно е, трябват връзки, агнета, телета или пари на джоб- може и да си недък, не е проблем, ако имаш другото) почиваш си в държавни сгради на топло 27 години (минимум 18 трябва да почиваш) със заплата над 1200 лева ако си кадрови войник, над 1500 лева ако си на сержантска длъжност и над 2000 лева ако си на офицерска дльжност, после на 45-50 год като станеш се пенсионираш с пенсия минимум 600 лева и максимум до даваният от държавата и взимаш пенсия докато си жив. Това е живота, нормалните хора нека работят и плащат осигуровки по около 40 год пък дали ще излязат на пенсия, няма значение. страшно несправедлива система на пенсиониране в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Зайо Байо
преди 10 години
Отврат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още