IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: През 2014 година ще излезем от политическата нестабилност*

Понижената перспектива по рейтинга ни от S&P всъщност се базира на растежа в периода 2010-2012 година, коментира премиерът

10:24 | 21.12.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: През 2014 година ще излезем от политическата нестабилност*

„Следващата година ще излезем от политическата нестабилност", заяви премиерът Пламен Орешарски в предаването "Годината" на Дарик радио. Според него през 2014 година ще се видят позитивните резултати от работата на правителството. 

"Хората ще оценят резултатите, оставете ни нас", допълни Орешарски и се обърна към протестиращите с думите: „Аз уважавам протестите, когато са формулирани искания. Самото отрицание заради отрицанието буди недоумение!". За него обаче протестите имат и добра страна - филтрите в обществото стават по-чувствителни.

Премиерът за пореден път потвърди, че ще изпълнява програмата на правителството, докато може, тъй като е номиниран от парламента. Според Орешарски европейските избори догодина ще са измерител за структурата на обществените нагласи.

За европейските средства министър-председателят посочи рязкото ускоряване на усвояването. В средата на годината са били усвоени 26% от всички фондове по кохезионните политики.

„Към днешна дата са 42%. Сами направете извода как се справяме в последните месеци“, отбеляза Орешарски., цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Има обективни и субективни причини за това, че България не успя да усвои и половината от европейските средства.

Обективната причина е, че това е първият за България програмен период  в ЕС. От друга страна могат да се открият и субективни грешки – както в централната, така и в местната власт, смята Орешарски.

„Правим всички усилия да се минимизират загубите. Въпреки че в предишния мандат една от опорните точки на управлението беше колко добре се справят с еврофондовете, неколкократно съм подчертавал, че от страна, която беше на средни места през 2009 година се оказахме на предпоследното място“ напомни той.

По думите на Орешарски оценката на Standard&Poor`s всъщност се базира на икономическия ръст в страната в периода 2010-2012 година. Премиерът допълни още, че агенцията е намалила кредитния рейтинг на Европейския съюз, а този на България е запазен, променена е само перспективата. 

„Те (S&P - бел. ред) считат, че не са ясни перспективите за растеж, гледайки в периода 2010-2012 г., когато растежът е изключително нисък. Вторият фактор е политическата нестабилност. И двата фактора са реалност, но и върху двата кабинетът няма как да повлияе”, заяви министър-председателят. 

Що се отнася до влизането в еврозоната, политиката на Орешарски е да изчакаме. „Когато покрием в достатъчно надеждна степен не толкова формалните критерии, а постигнем по- висока степен на сближаване. Не трябва да бързаме в този процес“, обясни той.

В отчета за първите шест месеца на управлението си финансовият министър Петър Чобанов даде заявка, че кандидатстването за влизане във валутния съюз ще стане до края на мандата на това правителство. 

Премиерът коментира и ниския рейтинг на правителството с думите, че в останалите 28 държави от ЕС има и по-лоши резултати. "Цифрата 20 на сто доверие към кабинета не е лоша", обясни той. Данните показват, че има сложни процеси в Европа, има ситуации, при които правителствата губят подкрепа, но това не означава, че всеки път трябва да се правят избори, каза още премиерът.

„Бяхме засегнати от кризата - тя завари страните в Европа неподготвени, с големи публични дългове и големи дефицити", припомни премиерът. Според него фактът, че кризата в Европа продължи по-дълго, отколкото в останалите части на света, е довел до допълнително напрежение в обществата.

* Информацията е актуализирана към 13 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
Protokol
преди 10 години
Викаш да изчакаме 100-200г и да видим какво ще се случи ? А може би разчиташ, че тогава ще има нов Съветски ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Аз съм на мнение, че ако комшиите ще влизат някъде, ще искат да влязат, като "диригенти" или срещу огромни икономически облаги (потенциал за растеж и експанзия). И в брюксел и в анкара са на ясно, че нито едно от двете условия е изпълнимо. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Вкарай турция в ЕС и ще почнеш да забелязваш как повяхва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
Всяка империя се разпада. Това че се възражда наново е друг въпрос. Просто еволюира . ЕС ще се разпадне и вероятно ще еволюира под една или друга форма. Пример - Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Еми тогава какво прорестираш, че са тук? Щом турците са тук, значи ще стане и тук хубаво като там! Трябва само българите да изчезнат, защото развалят "композицията"... хахаха! Даже никой няма да има против - нито янките, нито англичани и французи, нито германци... Може малко руснаците да помрънкат, ама тях кой ги пита... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
ахахха тва не важи за турската империя 700 години и все още те ни диктуват...няма разпадане..турски сериали,зелен4уци,в парламента,джамий новини на турски турски градове и села още да изброявам ли?не не ме разбирайте погрешно бил съм в турция и там ми харесва много и са по добре от тук и са по хора от тук,,аз лошо от тях не съм видял и ако мога бих живял там надолу по крайбрежието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 14
MrSi
преди 10 години
Много минуси , нито един адекватен отговор. Хубава работа ама българска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 22
MrSi
преди 10 години
"Що се отнася до влизането в еврозоната, политиката на Орешарски е да изчакаме". И аз така смятам.Всяка империя рано или късно се разпада - това е исторически потвърдено. ЕС също ще се разпадне. Не смятам че такава организация може да съществува 100 или 200 години. Влезнем ли в Еврозоната им давам максимум 45 години. Където и да членуваме се разпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още