IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Кандидатстваме за еврозоната до края на мандата

Валутният борд ще е паричният режим, с който ще влезем в съюза, заяви финансовият министър

19:17 | 20.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Кандидатстваме за еврозоната до края на мандата

Когато икономиката заработи и има траен икономически растеж, България ще кандидатства за влизане в еврозоната. Това ще се случи до края на мандата на правителство, заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на отчета за постигнатото от екипа на ведомството през последните 6 месеца.

По думите му фискалната политика трябва да продължи да подпомага икономическия растеж, а не да му пречи, както и да е налице по-добра ефективност на публичните разходи.

„Основната цел на Министерството на финансите през последните шест месеца беше да се възстанови връзката между осигуряването на по-голяма ликвидност в бизнеса и спазването на финансовата дисциплина“, подчерта Чобанов.

Министърът акцентира върху възстановения през периода ДДС за фирмите, предприетите нормативни промени с цел подобряване на събираемостта на приходите като подобренията в режима на единната сметка за плащане на задължения към бюджета, режимът за обратно начисляване на ДДС, режим „Касова отчетност на ДДС“ за малки предприятия.

„Бюджетните разчети за миналата година бяха направени при ниво на невъзстановен данъчен кредит от порядъка на 350 млн. лв. Сведохме това равнище до 190 млн. лв. – ниво, което отговаря на нормалната ситуация“, сподели Чобанов.

Подобряването на комуникацията между бизнеса и приходната агенция също бе посочено като съществен напредък. Чобанов коментира, че неразплатените задължения на държавата по обществени поръчки се дължат на неразрешени съдебни спорове.

Чобанов съобщи още, че за последните 6 месеца са платени 2,2 млрд. лв. по оперативните програми. По думите му приходите от корпоративен данък са надхвърлили с 200 млн. лв. планираното, като уточни, че до края на годината все пак остават още няколко дни и предстоят още плащания.

По отношение на темата за дълга и обвързването ѝ със състоянието на валутния борд Чобанов предупреди, че подобно заиграване чрез спекулативно говорене не носи политическа полза на никого.

„Българската икономика устоя на външните и вътрешните кризи благодарение на валутния борд и дисциплината. Валутният борд е стабилен и непоклатим и това ще е паричният режим, с който страната ни ще влезе в еврозоната, когато му дойде времето“, категоричен бе той.

Министърът разкри още, че дълговото финансиране през следващата година в по-голямата си част е за покриване на падежиращ дълг за 1,3 млрд. лв. през 2014 и за сумата от 1,7 млрд. лв в началото на 2015 г., като само 1,4 млрд. лв. са за покриване на бюджетния дефицит.

„За следващата година емисиите на дълг изглеждат немалки - 4,4 млрд. лв. нови емисии. Те са насочени към това да посрещаме своите задължения навреме, но и да поддържаме фискалния резерв като гаранция за стабилност“, коментира Чобанов.

Министърът засегна и темата за понижения кредитен рейтинг на страната от агенция Standard & Poor’s и посочи, че анализът на компанията обхваща икономическата активност за първите две тримесечия на годината, когато налице наистина е имало подтисна икономическа активност.

В периода 2010-2012 България е постигала средногодишен икономически растеж от 1% и поради тази причина в своята оценка агенцията заключава, че потенциалът за растеж е спаднал силно. Чобанов обаче изтъкна, че крехкото възстановяване на икономиката на Европейския съюз ще бъде по-добра перспектива за растежа догодина.

Друг фактор в анализа на S&P е политическата ситуация. Според Чобанов, макар рейтингът да има оценка и на политическия риск, политическата ситуация има различни политически тълкувания. По думите му може да се твърди, че това ще се отрази на фиска, но "премиите за риск по емисиите на държавни ценни книжа след оценката не отразяват нещо притеснително".

„Не трябва да смятаме, че през 2014 г. рейтингът ни ще бъде намален“, отсече министърът.

Според него коректният начин за измерване на БВП е да се използват сезонно неизгладени данни. Погледнат така, растежът на БВП за деветмесечието е 1,5% спрямо същия период на миналата година. Затова е заложена и прогнозата за ръст от 1,8% през следващата година. По думите на Чобанов разширяването ще дойде от промишления сектор и от продажбите на дребно, но същевременно министърът предупреди, че българите не трябва да бъдат прекалени оптимисти за голям скок на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
Lucifer
преди 10 години
Ще ни приемат и още как...ако се опънем поне толкова колкото украинците.... и дупе ще дадат. Просто украинците са прагматици а ние ...дупедавци. Иначе европейските "ценности" са си чиста демагогия и лицемерие. Те имат нужда от нас ние не...колко по-мизерно да живеем???... обезлюдяваме се от "демокрация". И защо след като те не ни искат ние се натскаме, защо няма реципрочни мерки спрямо дискриминацията на Камерън???....за това им казвам евалла на украинците...просто им показаха цената си...а евробютократите били беднилицемери...въздух под налягане...това е ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Кой ще ни приеме с валутен борд в ЕЗ ? Това няма как да се случи.Не само че трябва да сме с плаващ валутен курс на лева, но и той да не е в тенденция на поевтеняване спрямо еврото - тогава ще ни приемат тарикатите от ЕЗ , другото са обещания които няма да бъдат осъществени. Икономически ръст от 2% е в рамките на статистическата грешка.Ако цените на трайните стоки на българските активи продължат да падат то гарантирано сме в икономически спад а не в ръст и в България няма да влизат пари , а ще я напускат чрез банките и спестяванията в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още