IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Ще борим контрабандата като връщаме митниците към нормалността

Институцията ще има нов устройствен правилник и по-тесни връзки с МВР, обясни финансовият министър

15:57 | 29.11.13 г. 2
Чобанов: Ще борим контрабандата като връщаме митниците към нормалността

Готви се нов устройствен правилник за Агенция „Митници“, а работата в институцията се връща към „нормалността“, заяви финансовият министър Петър Чобанов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от Dnes.bg.

Работата вече се координира по-добре с Министерството на вътрешните работи, уточни той, напомняйки, че има ново ръководство на Агенцията.

Финансовият министър отдаде информацията за увеличаване на процента на нерегламентирана търговия на цигари на пазара с негативните проявления на контрабандата по време на управлението на ГЕРБ. По негови думи тази тенденция е започнала и най-голям процент е засечен през 2010 година заради увеличаването на акциза.

От 2011 година отново има увеличение и тази тенденция се запазва. Чобанов обясни, че ще се работи за прекратяването й, но не стана ясно в какъв срок очаква промяна на тази тенденция.

Припомняме, че само в рамките на три месеца финансовото министерство смени двама ръководители на Агенция "Митници". В началото на септември очаквано беше освободен Ваньо Танов и на негово място дойде Кирил Желев. Преди седмици институцията беше оглавена от Павел Тонев. 

Бяха направени и някои смени на заместник-директорите. Последната е от тази сутрин - Министерството на финансите назначи Лъчезар Кръстев на този пост. 

В момента върви и обществено обсъждане на промени в Закона за митниците. Текстовете предвиждат обжалванията на наказателни актове на митническите служители да не спират изпълнението им, както и ежегоден отчет за имотното състояние от страна на митничарите, техните съпрузи и непълнолетните деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Открийте грешката: Субективно-правилно предните бореха контрабандата с високи глоби, сега субективно-правилно борбата ще се води с намалени глоби!П.С. Грешка няма :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
borislav.genov
преди 10 години
G-na mai nikoga ne e stapval na mitnicheski punkt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още