IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималните осигурителни прагове станаха законна система за укриване на данъци

Работодателят е длъжен да осигурява работниците си върху действителните им трудови възнаграждения, категоричен е вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“

17:27 | 19.01.14 г. 33
Минималните осигурителни прагове станаха законна система за укриване на данъци

„Минималните осигурителни прагове станаха законна система за укриване на данъци“, заяви в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той обясни, че идеята на минималните прагове е била работодателите да свикнат да осигуряват служителите си върху истинските доходи, а не да ги укриват и да плащат на минимума.

По думите му работодателят е длъжен да осигурява работниците си си върху действителните им трудови възнаграждения, но не под определения минимален праг за съответната икономическа дейност. Според Манолов праговете ще отпаднат от само себе си, ако укриването на осигурителен доход стане престъпление. „Явно само така българите ще имат осигуровки върху реалните си заплати, а пенсиите няма да се плащат от данъците на работещите“, уточни синдикалистът.

Припомняме, че след като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излезе на дневен ред. Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност. По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд. Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Очаквано, бизнесът се противопостави на предложенията. Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК), не може плащането на осигуровки да бъде приравнено към плащането на данъци, защото едното е право, а другото - задължение. Освен това текстовете в сегашния им вид лишават от права самоусигуряващите се, заетите в морския транспорт, както и лица с граждански договори, допълни още той. Според Бранков проблемът не идва от размера на вноските, а от тясната осигурителна база. В момента у нас едно работещо лице осигурява един пенсионер, а в едно развитите икономики това съотношение е 2-3:1, каза още той.

Димитър Манолов уточни, че новите текстове на Наказателни кодекс, които се обсъждат, не касаят неиздължаването към НАП, а криминализират извършването на измама от страна на работодатели, които не плащат осигуровки на своите подчинени, прикриват документи или съставят такива с невярно съдържание, изплащат възнаграждение в един размер, а плащат налог върху съвсем друга сума. Дори и с това уточнение обаче текстът е изпълен с неточности, категоричен е Бранков.

Според БСК с настоящите предложения може да се стигне до преследване на работодатели не само за укрити, но и за неплатени осигуровки. "В единия случай говорим за неплащане поради ред причини, а в другия за документна измама, която и сега се преследва от Наказателния кодекс", припомня Димитър Бранков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 40 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Независимо от възрастта едва ли ще останат много работодатели и работници, които да гледат в каква черна дупка потъват парите, които се вземат от тях под формата на всички видове осигуровки.Снощи даваха по новините дадоха как заради откраднат метал на стойност 500 лева са причинени щети за 300 000 хиляди лева. Извършителят е ясно кой е и продължавам да твърдя, че в тази черна социалистическо-мафиотска дупка България няма да остане нищо свястно и предприемчиво докато продължава да се провежда такава остаряла и несправедлива социална политика, докато НПК от своя страна дава повече привилегии на престъпника, отколкото на жертвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 20
cokrat1
преди 10 години
...Когато накарате да вярват, че има смисъл да се плаща ...скивай сега младо "***"...няма как да накараш някой да вярва в това което питаш...просто ти не познаваш реалния живот на всички, подчертавам всички човеци в цялата му сложност ...ти познаваш само този на младите...поради възрастта...ти не знаеш кое е добро или зло за обществото ...цялото общество...така, че седни си на *** "***" и слушай какво ти говорят по знаещите хора като г-н Манолов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 5
ivanrog
преди 10 години
Защо един млад човек, трябва да се осигурява на реалното си възнаграждение? Някой от вас господа синдикалисти може ли да отговори? Когато накарате да вярват, че има смисъл да се плаща на реалните им суми и ще отпадне и нуждата от гоненето на тези, които не плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още