IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Нужни са ви независими и ефективни антикорупционни институции

В България няма закон за лобизма, който ясно да показва връзките между лобисти и политици, се казва в първия антикорупционен доклад за ЕС

14:32 | 03.02.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Нужни са ви независими и ефективни антикорупционни институции

Борбата с корупцията е декларирана като приоритет за България от години, а от 2007 година напредъкът в тази област се следи и от Механизма по сътрудничество и проверка. Но въпреки това корупцията си остава сериозно предизвикателство за страната на различни нива – в здравеопазването, митническия контрол, полицията, местната администрация и други области, се казва в главата, посветена на България, в първия доклад на ЕК за корупцията.

Липсата на санкции често става причина за разпространението на корупционните практики, добавят чиновниците и препоръчват да бъдат изградени независими и ефективни институции и съдебна система, които ще подсилят прозрачността в публичните отношения.

В доклада се препоръчва още по-ефективна координация между институциите, които се борят с корупцията, както и създаването на етичен кодекс за депутатите, който да гарантира санкции при изборни измами. Трябва да бъдат приети още и ясни критерии за избор на магистрати.

В България липсва закон за лобизма и няма изискване да се посочват връзки и срещи между политици и лобисти, посочва още докладът.

По отношение на свободата на словото, то е гарантирано със закон. В същото време обаче при финансирането на медиите липсва прозрачност, липсва и изискването за отбелязване на „платен материал“, наблюдава се и медийна автоцензура, свързана с корпоративен или политически натиск.

„България е на последното място в ЕС в класацията за световната медийна свобода“, отчита още ЕК.

Като цяло корупцията е сериозен проблем за целия ЕС. Подобни практики костват 120 млрд. евро за икономиката на общността, коментира при представянето на доклада комисарят по вътрешния ред Сесилия Малстрьом. „Не правим класация в коя държава корупцията е най-сериозен проблем. В доклада отбелязваме, че някои държави се справят по-добре от други“, обясни още тя.

Така в своето изявление комисарят отказа да посочи дали в България и Румъния, които са под наблюдението на механизма, корупционните практики са най-сериозни. „Проблемите на България са сериозни, но в нашия доклад ние посочваме слабостите на правителството на страната и призоваваме правителството, както и всички останали правителства в общността, да работят срещу този феномен“, коментира още Малстрьом.

В доклада е включено допитване на Евробарометър, което измерва усещането на гражданите в ЕС за корупцията. 84% от българите коментират, че корупцията е широко разпространена в България, а 73% коментират, че подобни практики застрашават нормалното развитие на бизнеса им. Средно в ЕС 76% от анкетираните смятат, че корупцията е широко разпространена в страната им.

Данните показват още, че 9% от българите – най-ниското ниво в целия ЕС, определят като достатъчни действията на правителството за защита на хората от корупционни практики.

Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Работата е много проста,но тя няма да се реши от политици,защото те най-много се редят на корупционната ясла.ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ТРЯБВАТ ДЪРЖАВНИЦИ,А ТАКИВА У НАС НЯМА.Направете една историческа справка,как се е справила държавата с повсеместния бандитизъм и рушветчийство,по времето,непосредствено след Освобождението.САМО ЧЕ, ТОГАВА ,ВСЕ ПАК, Е ИМАЛО ДЪРЖАВНИЦИ,В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.И тогава,както и сега се е ширел повсеместен бандитизъм,като се почне от обикновените апаши и се стигне до градоначалници и съдии(и тогава бандитите и съдиите ,както и сега,са били едно цяло).ТОГАВА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДАВА ИЗВЪНРЕДНИ ПРАВОМОЩИЯ НА ВОЕННИЯ МИНИСТЪР(Каулбарс,дошъл с руските войски),ЧРЕЗ АРМИЯТА И ВОЕННОПОЛЕВИ СЪДИЛИЩА,ДА РЕШИ ВЪПРОСА,ЗА СРОК ОТ 1 ГОДИНА.Само за три месеца всичко е утихнало и всякакъв бандитизъм се е изпарил.Военнополевите съдилища са действали на място,без да ги е еня от "правните норми и правата на съдените".Бесели са апаши и бандити по дърветата.Та,това е уважаеми.Това е начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Ако можехме, нямаше да ни хващат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Нашият % принос какъв ли е от тия 120 млрд.? Да не се окаже, че и да крадем толкова не можем, колкото ни приказват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
но ни използват за изтривалка и за плашило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ходил съм да монтирам в нова къща в Италия (97% усещане за корупция според доклада). Такава нагла врътка бяха направили там за тази къща.. Всичко за сметка на ЕС и еврофондове за земеделие. И никой не го крие.. Ако превключим от проценти в абсолютни числа, и на малкия пръст не можем да им стъпим в злоупотреби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
Scrooge McDuck
преди 10 години
А, ама нали, Млаоумника Станишко подкрепен от ДПС ибрикчиите и лапандрикчиите ГЛАСУВАХА ЗАКОНА ЗА ДАНС, СЪЗДАДОХА ДАНС, ВЛЯХА ГДБОП, ПРЕМЕСТИХА РАЗУСНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ..... И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ БАТАЦИ, СЛЕД КОЕТО НИ И ПРОДЛОЖИХА ПЕЕВСКИ. ТОВА САМО НИ ВРЪЩА В 70-ТЕ ГОДИНИ И КАТО ДЕВЕРИЕ КЪМ ЕС И КАТО ВСИЧКО. ПЪЛЕН ЦИРК. АДИ ДА ВИДИМ КОИ ЩЕ ГИ ИЗБЕРЕ ТИЯ ПОВЕЧЕ? *** ЗА 5-И ПЪТ ГИ ИЗБИРАТ. КОИ СА ТИЯ???????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Интересното че, от ЕС много добре знаят къде е проблема и могат буквално за няколко месеца да дойдат и сложат всичко в ред.Както от известно време имало инспектори от ЕС в земеделското министерство за да контролират какво прави ДПС там понеже им е кристално ясно какво е ДПС.Само че вместо да ликвидират статуквото и хората на статуквото в България сключват сделка с него и започват да го използват. Толкова за демокрацията, справедливостта, прозрачността и истината в ЕС. И тези *** ще ни сочат с пръст и ще ни дават като лош пример на останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Адмирации :)Просто по-добре се крият, по-яко се пазят и си нямат мониторингов доклад :)Я ако поразрови някой независим (както са те за БГ) да видиш каква смрад ще се разнесе.Отделно в тия доклади са все някакви ... общо взето, реално погледнато...аз за това казавам КАК СЕ МЕРИ?Ако са им известни случаи, НА ПРОКУРОРА, ако не са им известни а са чули че някой казал - да си траят. Такива .. общата среда с частното усещане.. си ги плещят за пред ред нековете там, та да се чувстат добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
я вземи смени дрогата с нещо по-хуманно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
дава отклонение от 0.7 ъглови минути...Точна стрелба до 1800 м!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още