IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Нужни са ви независими и ефективни антикорупционни институции

В България няма закон за лобизма, който ясно да показва връзките между лобисти и политици, се казва в първия антикорупционен доклад за ЕС

14:32 | 03.02.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Нужни са ви независими и ефективни антикорупционни институции

Докладът анализира положението с корупцията във всяка държава членка: какви антикорупционни механизми съществуват, кои от тях функционират добре, какво може да се подобри и по какъв начин. Данните показват, че в различните държави членки естеството и равнището на корупцията и ефективността на мерките, предприети за борба с нея, се различават.

Някои от основните тенденции, свързани с корупцията в рамките на ЕС, са:
 

Механизми за контрол

В областта на предотвратяването на корупцията има големи различия между държавите членки по отношение на използване на превантивни политики (напр. етични правила, мерки за повишаване на осведомеността, лесен достъп до информация от обществен интерес). При някои ефективната превенция е допринесла за изграждането на добра репутация на държави с ниски равнища на корупция, докато в други изпълнението на превантивните политики е неравномерно и с ограничени резултати.

Външни и вътрешни механизми за контрол - в много държави членки вътрешните проверки на процедурите в публичните органи (особено на местно равнище) са слаби и некоординирани.

Конфликти на интереси - правилата относно конфликтите на интереси се различават в отделните държави членки, а механизмите за проверка на декларациите за конфликт на интереси често се оказват недостатъчни. Рядко се прилагат санкции за нарушаване на правилата и те често са твърде ниски.

Наказателно преследване и наказания

Наказателноправни разпоредби, квалифициращи корупцията като престъпление, като цяло са налице и съответстват на стандартите на Съвета на Европа, ООН и законодателството на ЕС. Въпреки това Рамково решение 2003/568/ПВР относно борбата с корупцията в частния сектор не е транспонирано еднакво добре от държавите членки в тяхното национално право.

Ефикасността на правоприлагането и наказателното преследване при разследване на корупцията варират значително в различните държави на ЕС. В някои държави членки се наблюдават отлични резултати. В други успешните случаи на наказателно преследване са рядкост или разследванията са твърде продължителни.

В повечето държави членки липсват подробни статистически данни за корупционната престъпност, което затруднява сравняването и оценката. В някои държави членки процедурни правила, включително правилата относно отмяната на имунитета на политиците, възпрепятстват разследването на случаите на корупция.

Политическо измерение

Политическа отговорност - почтеността в политиката остава проблем за много държави от ЕС. Така например, политическите партии и изборните органи на централно или местно ниво рядко имат етични кодекси, като последните често не са особено строги.

Финансиране на политическите партии - въпреки че много държави членки са приели по-строги правила за финансирането на политическите партии, все още са налице съществени недостатъци. В ЕС рядко се налагат възпиращи санкции за незаконното финансиране на партиите.

Рискови области

В държавите членки рисковете от корупция обикновено са по-големи на местно и регионално равнище, където взаимният контрол и вътрешните проверки обичайно са по-слаби, отколкото на централно равнище.

В редица държави членки градското развитие и строителството, както и здравеопазването, са сектори, уязвими по отношение на корупцията, .

При контрола на държавните предприятия се наблюдават известни недостатъци, които повишават тяхната уязвимост по отношение на корупцията.

Дребната корупция продължава да бъде широко разпространен проблем само в ограничен брой държави членки.

Обществени поръчки: област, която е уязвима по отношение на корупцията

Докладът включва специална глава, посветена на обществените поръчки. Това е много важна област за икономиката на ЕС, тъй като приблизително една пета от БВП на ЕС се изразходва всяка година от публични поръчки за закупуването на стоки, за услуги и строителни работи. Същевременно това е и област, която е предразположена към корупция.

В доклада се призовава към подсилване на етичните норми в областта на обществените поръчки и се предлагат подобрения в механизмите за контрол на редица държави членки. Подробна информация и конкретни въпроси, на които се предлага да се обърне допълнително внимание, се съдържат в главите по държави.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Работата е много проста,но тя няма да се реши от политици,защото те най-много се редят на корупционната ясла.ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ТРЯБВАТ ДЪРЖАВНИЦИ,А ТАКИВА У НАС НЯМА.Направете една историческа справка,как се е справила държавата с повсеместния бандитизъм и рушветчийство,по времето,непосредствено след Освобождението.САМО ЧЕ, ТОГАВА ,ВСЕ ПАК, Е ИМАЛО ДЪРЖАВНИЦИ,В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.И тогава,както и сега се е ширел повсеместен бандитизъм,като се почне от обикновените апаши и се стигне до градоначалници и съдии(и тогава бандитите и съдиите ,както и сега,са били едно цяло).ТОГАВА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДАВА ИЗВЪНРЕДНИ ПРАВОМОЩИЯ НА ВОЕННИЯ МИНИСТЪР(Каулбарс,дошъл с руските войски),ЧРЕЗ АРМИЯТА И ВОЕННОПОЛЕВИ СЪДИЛИЩА,ДА РЕШИ ВЪПРОСА,ЗА СРОК ОТ 1 ГОДИНА.Само за три месеца всичко е утихнало и всякакъв бандитизъм се е изпарил.Военнополевите съдилища са действали на място,без да ги е еня от "правните норми и правата на съдените".Бесели са апаши и бандити по дърветата.Та,това е уважаеми.Това е начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Ако можехме, нямаше да ни хващат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Нашият % принос какъв ли е от тия 120 млрд.? Да не се окаже, че и да крадем толкова не можем, колкото ни приказват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
но ни използват за изтривалка и за плашило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ходил съм да монтирам в нова къща в Италия (97% усещане за корупция според доклада). Такава нагла врътка бяха направили там за тази къща.. Всичко за сметка на ЕС и еврофондове за земеделие. И никой не го крие.. Ако превключим от проценти в абсолютни числа, и на малкия пръст не можем да им стъпим в злоупотреби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
Scrooge McDuck
преди 10 години
А, ама нали, Млаоумника Станишко подкрепен от ДПС ибрикчиите и лапандрикчиите ГЛАСУВАХА ЗАКОНА ЗА ДАНС, СЪЗДАДОХА ДАНС, ВЛЯХА ГДБОП, ПРЕМЕСТИХА РАЗУСНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ..... И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ БАТАЦИ, СЛЕД КОЕТО НИ И ПРОДЛОЖИХА ПЕЕВСКИ. ТОВА САМО НИ ВРЪЩА В 70-ТЕ ГОДИНИ И КАТО ДЕВЕРИЕ КЪМ ЕС И КАТО ВСИЧКО. ПЪЛЕН ЦИРК. АДИ ДА ВИДИМ КОИ ЩЕ ГИ ИЗБЕРЕ ТИЯ ПОВЕЧЕ? *** ЗА 5-И ПЪТ ГИ ИЗБИРАТ. КОИ СА ТИЯ???????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Интересното че, от ЕС много добре знаят къде е проблема и могат буквално за няколко месеца да дойдат и сложат всичко в ред.Както от известно време имало инспектори от ЕС в земеделското министерство за да контролират какво прави ДПС там понеже им е кристално ясно какво е ДПС.Само че вместо да ликвидират статуквото и хората на статуквото в България сключват сделка с него и започват да го използват. Толкова за демокрацията, справедливостта, прозрачността и истината в ЕС. И тези *** ще ни сочат с пръст и ще ни дават като лош пример на останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Адмирации :)Просто по-добре се крият, по-яко се пазят и си нямат мониторингов доклад :)Я ако поразрови някой независим (както са те за БГ) да видиш каква смрад ще се разнесе.Отделно в тия доклади са все някакви ... общо взето, реално погледнато...аз за това казавам КАК СЕ МЕРИ?Ако са им известни случаи, НА ПРОКУРОРА, ако не са им известни а са чули че някой казал - да си траят. Такива .. общата среда с частното усещане.. си ги плещят за пред ред нековете там, та да се чувстат добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
я вземи смени дрогата с нещо по-хуманно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
дава отклонение от 0.7 ъглови минути...Точна стрелба до 1800 м!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още