IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията през януари е 0,2% на месечна и 2,2% на годишна база

Понижението на потребителските цени на годишна база продължава вече шести пореден месец

11:47 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията през януари е 0,2% на месечна и 2,2% на годишна база

Понижението на индекса на потребителските цени, започнало през втората половина на 2013 г., се пренася и в началото на 2014 г. Дефлацията през януари е 0,2% на месечна база и 2,2% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Понижението на потребителските цени на годишна база продължава вече шести пореден месец.

Инфлация на потребителските цени за последната година

Графика: НСИ

Инфлацията в България през 2013 г. бе 0,9%. Средногодишната инфлация за периода февруари 2013 г. - януари 2014 г. спрямо същия период, но година по-рано, е 0,3%, показват още данните на НСИ.

През януари 2014 г. спрямо декември поевтиняват услугите в секторите здравеопазване (-1,9%), транспорт (-0,5%), а цените на услугите, свързани с поддръжката на жилището, се понижават с 1,2%. На равнището от последния месец на 2013 г. остават цените в секторите съобщения, образование и развлечения и култура. НСИ регистрира спад в цените на облеклата и обувките от 3,2%.

Какво поскъпва и поевтинява в групата на хранителните стоки

Хранителните продукти и безалкохолните напитки поскъпват с 0,9%. Ръст отново има в цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия – повишението е от 0,2%. През месец януари се покачват цените на доматите (18,9%), краставиците (11,6%), ябълките (3,4%), зрелия боб (2,7%), свинското месо (1,2%) и др.

По-евтини са слънчогледовото олио (-3,7%), захарта (-2,3%), цитрусовите и южните плодове (-1,9%), кафето (-1,8%), яйцата (-1,3%), пресните и киселите млека - съответно с 0,9 и 0,8%, и др.

Какво поскъпва и поевтинява в групата на нехранителните стоки

В първия месец на новата година в групите на нехранителните стоки и услуги НСИ отчита намаление в цените на облеклата и обувките - съответно с 2,4 и 4,6%, електроенергията - с 2,8 на сто, на телевизионните приемници - с 3,1%, и др.

Бензинът А95Н е поевтинял с 0,4 на сто, а също с толкова обаче са поскъпнали газообразните горива за битови нужди. През януари НСИ регистрира намаление на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0,2%, и на извънболничните медицински услуги - с 12,6%.

Изменение на цените в малката потребителска кошница

През януари 2014 г. малката потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) остава без изменение спрямо декември и януари 2013 г.

Цените на услугите и на нехранителните стоки в състава на малката кошница са спаднали, съответно с 1,9% и с 0,6%. Цените на хранителните продукти са нараснали с 1%

Промяна в хармонизирания индекс на потребителските цени

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) месечната дефлация е 0,2%. В първия месец на 2013 г. на годишна база НСИ отчита дефлация от 1,3 на сто.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още