IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е резервирана за новите екологични цели, предложени от ЕК

Стремежът е постепенно регулираните цени на електричеството у нас да отпаднат, обясни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов

14:33 | 27.02.14 г. 16
България е резервирана за новите екологични цели, предложени от ЕК

Българската позиция по отношение на новите екологични цели, които предлага Европейската комисия до 2030 година, е „резервирана“, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов на среща с журналисти.

„Има големи икономики като САЩ, Китай, Индия, които не участват в Протокола от Киото и това може да обрече европейската икономика, да я постави в неконкурентна ситуация“, обясни той. България ще настоява всяка страна да има възможност да намери най-правилния път за изпълнение на заложените цели и да не бъде определяно административно „толкова от слънце, толкова от вятър“, допълни министърът.

В края на януари ЕК предложи нови цели за защита на околната среда. Според тях емисиите парникови газове трябва да намалеят с 40% под нивото от 1990 година. Увеличава се и процентът за използваната енергия от възобновяеми източници. 

От Брюксел залагат на тезата, че нисковъглеродната икономика ще доведе до устойчивото развитие на съюза, а иновациите в сектора ще доведат до откриването на работни места. 

В предложението на ЕК обаче липсва механизъм за разпределение на общата цел в новото предложение, обявено е общо енергията от възобновяеми източници да бъде 27% от потребяваната до 2030 година, коментира днес българският зам.-министър. В момента възприетата цел е до 2020 година този процент да бъде 20.

За България целта е 16 на сто, но към 2012 година изпълняваме 16,4%. „За тази година резултати още не са излезли, но вървим към 17%“, допълни още Айолов.

За шест месеца, от началото до лятото на 2012 година, в България са изградени 1000 мегавата мощности, които произвеждат електричество от възобновяеми източници. От тях 800 мегавата са фотоволтаици.

„Такава система е трудно управляема. 100% от енергията на ВЕИ се изкупува, отива в обществения доставчик, а цената е регулирана, защото нашето население е бедно“, коментира още Айолов по повод ситуацията в енергетиката в момента.

Стремежите на правителството са постепенно да  отпаднат регулираните цени. България търси съдействие от европейските си партньори по отношение на механизма за защита по отношение на енергийната бедност. Разумното решение е тези, които да бедни, да получат помощ, а при сегашната система на регулирани цени „и бедни, и богати плащат една цена“, заяви още Айолов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"За шест месеца, от началото до лятото на 2012 година, в България са изградени 1000 мегавата мощности, които произвеждат електричество от възобновяеми източници. От тях 800 мегавата са фотоволтаици."Вторият пик на ВЕИ-балона. Първият беше при Тройната, този - при ГЕРБ. Най-добрите инвестиции, на субсидирани цени. Гоним 17% дял на ВЕИтата при положение, че ни искат 16%, но до 2020 г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Абе виж са..Дядо ми казваше "Не ми трябва от мечка каишка" :) т.е. като вземеш каишката от мечката, си една каишка на далавера, ама мечката остава отвързана.Та... руските отстъпки ги знаем, и украинците ги знаят и всеки ден ги разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Руският "Газпром" е дал на гръцката компания ДЕПА (DEPA) 15% отстъпка в цената на газа, която ще влезе в сила със задна дата - от юли 2013 г. Това съобщи гръцкото енергийно министерство, цитирано от Ройтерс.Двете компании са продължили договора за доставка на руски газ с 10 години - до 2026 г. ДЕПА заплашваше с арбитражен съд, ако не получи отстъпка 15-20%. С новото споразумение цената на природния газ е свързана с борсовите цени на нефта и пада под 400 долара за 1000 куб. метра.Гърците дето нямат руски ядрени реактори и без лоби от национални предатели русофили получиха намаление.А ние??!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А за интелектуално бедните ще има ли защита + гарантирана забрана на интелект над определена стойност?А за емоционално бедните....?А за друсащите се...? (..идеологически де...) :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Мамин златен енергийна бедност :DЩо майтап отнесе с тая бедност тука, като я изтърси за първи път, ама явно Инвестора му е над нивото и не го чете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Не България а министъра е резервиран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още