IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС в опит да улови вълната

Производството на енергия от морските вълни ще бъде подкрепено от Европейската комисия

14:42 | 20.01.14 г.
ЕС в опит да улови вълната

Европейската комисия изготви план за действие в подкрепа на развитието на производството на енергия от морските вълни. „Нашите морета и океани имат потенциал да се превърнат във важни източници на чиста енергия“, се казва в него.

Освен позитиви за околната среда развитието на този сектор ще даде възможност и за откриване на работни места за високообразовани специалисти. Предварителните разчети на комисията са, че до 2035 година могат да бъдат създадени между 10,5 хил. и 26,5 хил. постоянни работни места и повече от 14 хил. временни. Това ще бъдат само заетите при разработването на проектите, изготвянето на съоръженията за производство на енергия и тяхното управление.

По-оптимистичните прогнози сочат дори 20 хил. заети само във Великобритания и 18 хил. - във Франция.
Централите, които произвеждат електричество от морските вълни, имат съвсем различен режим на работа спрямо останалите ВЕИ-централи, отбелязват още от Брюксел. На практика те могат да бъдат използвани като балансиращи мощности на соларните и вятърните паркове и така да гарантират стабилни доставки на енергия от възобновяеми източници по енергийната мрежа.

Въпреки големия потенциал, развитието на централите, които използват силата на океана или морето, все още е далеч от желаното. Основната причина за това са високите технологични разходи, съчетани с липсата на финансов ресурс. На този етап все още не са направени и всички необходими проучвания за въздействието върху околната среда, признават още от Брюксел.

Лицензирането на съществуващите проекти е много усложнено, което води до допълнителни разходи за собствениците им, е записано в плана за действие, публикуван от ЕК днес.

В момента в 10 държави от ЕС има изградени 55 парка, които добиват енергия от вълните на моретата или океаните. Тяхната сумарна мощност е 5 гигавата и са разположени основно край бреговете на Испания, Великобритания, Швеция и Дания. Производството на енергия от тези паркове покрива 0,5% от потреблението на електричество в ЕС.

За сравнение само за първите шест месеца на 2013 година към електрическите мрежи в общността са били свързани 277 вятърни турбини с обща мощност от 1 гигават.

В подкрепа на усилията на страните за „улавяне на вълните“ ЕК ще създаде и Форум за енергията от морски източници, в който заинтересованите страни да работят заедно за изграждане на мощности и за насърчаване на сътрудничеството. На основата на постигнатото на този форум ще бъде изготвена и стратегическа пътна карта за развитието на сектора. В нея ще бъдат записани ясни цели за индустриалното развитие на сектора и конкретни срокове за тяхното постигане. Вероятно това ще стане до 2016 година.

В момента някои от проектите в тази област получават и европейско финансиране чрез фондовете в подкрепа на иновациите, както и чрез Европейския алианс за енергийни проучвания (EERA) и програмите за трансгранично сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още