IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е резервирана за новите екологични цели, предложени от ЕК

Стремежът е постепенно регулираните цени на електричеството у нас да отпаднат, обясни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов

14:33 | 27.02.14 г. 16
България е резервирана за новите екологични цели, предложени от ЕК

Българската позиция по отношение на новите екологични цели, които предлага Европейската комисия до 2030 година, е „резервирана“, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов на среща с журналисти.

„Има големи икономики като САЩ, Китай, Индия, които не участват в Протокола от Киото и това може да обрече европейската икономика, да я постави в неконкурентна ситуация“, обясни той. България ще настоява всяка страна да има възможност да намери най-правилния път за изпълнение на заложените цели и да не бъде определяно административно „толкова от слънце, толкова от вятър“, допълни министърът.

В края на януари ЕК предложи нови цели за защита на околната среда. Според тях емисиите парникови газове трябва да намалеят с 40% под нивото от 1990 година. Увеличава се и процентът за използваната енергия от възобновяеми източници. 

От Брюксел залагат на тезата, че нисковъглеродната икономика ще доведе до устойчивото развитие на съюза, а иновациите в сектора ще доведат до откриването на работни места. 

В предложението на ЕК обаче липсва механизъм за разпределение на общата цел в новото предложение, обявено е общо енергията от възобновяеми източници да бъде 27% от потребяваната до 2030 година, коментира днес българският зам.-министър. В момента възприетата цел е до 2020 година този процент да бъде 20.

За България целта е 16 на сто, но към 2012 година изпълняваме 16,4%. „За тази година резултати още не са излезли, но вървим към 17%“, допълни още Айолов.

За шест месеца, от началото до лятото на 2012 година, в България са изградени 1000 мегавата мощности, които произвеждат електричество от възобновяеми източници. От тях 800 мегавата са фотоволтаици.

„Такава система е трудно управляема. 100% от енергията на ВЕИ се изкупува, отива в обществения доставчик, а цената е регулирана, защото нашето население е бедно“, коментира още Айолов по повод ситуацията в енергетиката в момента.

Стремежите на правителството са постепенно да  отпаднат регулираните цени. България търси съдействие от европейските си партньори по отношение на механизма за защита по отношение на енергийната бедност. Разумното решение е тези, които да бедни, да получат помощ, а при сегашната система на регулирани цени „и бедни, и богати плащат една цена“, заяви още Айолов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
mito
преди 10 години
До симите камъниНе знам за какво се захващате коя държава е богата или бедна ,но моя коментар въобще не е за коя държава е богата или бедна само знам, че не се дава път на домашните фотоволтаични централи в БГ за това ми е конкретно коментара докато на запад е осеяно с такива по покривите а в БГ не .А този коментар това че еБГ е резервирана за новите екологични цели европеиския съюз просто не знам как може така да се говори за тава, че ние сме изпълнили нормата която се изисква от нас .Ние сме толкова назад в еколгично отношение че просто не знам някога дали щеги стигнем по степен на опазване на природата.Това според мен показва на кого се дава приоритет в БГ.Съжелявам ако не съм бил мнго ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А защо някой си мисли, че на запад или в Америка, един като е богат, всички са богати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Да, а сега искат и 5 000 евро, за да се узакони нашият домат, краставица, ягода, всяко семенце, да мине през лабартория, иначе не може да се продават семена!И това ли било то демокрацията!Тия от Запада съвсем ни взеха за мезе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Да ти повярвам? Май си сбъркал сайта! И кой ти каза, че Англия са богата държава, а ние бедна!Ако говориш за това, че Англия с векове е крала и продължава да краде от колониите си, да! Може и да се съглася, ако сравняваме откраднотото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
mito
преди 10 години
Написах го на един дъх ако нещо не е ясно съм готов да поясня.То всичко е ясно като бял ден когато четеш подобна информация.Че е законите са направени уж за всички и като тръгнеш да кандидатстваш ти става ясно че това не е за твоята черга.Повярвайте ми живея в Англия от доста години и като гледам как се изграждат Фотоволтаични инсталации тук и си викам каде сбъркахме с нашата държава какво стана.Не говоря за това че те са богата държава а ние бедна.Говоря за едни мнго простички условия за изграждане на такива централи за дома. Става толкова лесно кандидатстването ..... просто много съм възмутен от бариерите които се поставят в БГ за тези централи.Може би съм малко остър но така мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
mito
преди 10 години
Само едно не мога да разбера защо не направиха като в Германия да либерализират закона произвеждане на електричество и за неговото изкупуване така че домакинствата да могат да поставят фотоволтаици по къщите да произвеждат ток за дома а излишното да го пордават.Или това беше много добре обмислено за да го използват приближените депутатски фирми и кръгове.А сега казват че България е изградила достатъчно да но кои се е възползвал от това кои е взел субсидиите и кои ще ги взема за напред е ясно (само определени кръгове).Домакинствата в Западна европа използват тази опция а в БГ пак нашите хора.И после господата управляващи се чудят каде отиват хората от БГ ....каде отиват кадето има поне малко добра почва за бизнес и работа.Ще стане така че господа депутатите ще останат без електорат и няма кои да им изкарва заплатите.Помислете малко за това ....малкия бизнес да се подобри като либерализирате всички мерки по Европеиските програми. Ако имам грешки се извинявам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Аз не мога да разбера, защо някой като е беден, си мисли че 80% от хората в България са бедни?Няма такова понятие "енергийно беден". То е само в кухата лейка на министъра. Енергията се купува с пари както всичко друго и в този аспект, като си беден, си беден и енергийно и саламно и автомобилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
А кой и на каква основа ще определи,кои са "енергийно бедните"?Как ще стане това,в една страна,от "тотално бедни" в размер поне на 80% от населението?Ние сме се уверили,как стават, целевите подпомагания, на бедните,особено на "бедните" ***,за които плащат останалите.Особено,в условията на "енергийна ефективност".Много такива "целеви" помощи чрез ваучери се продаваха масово,от "нещастните и бедни" ***,за да се превърнат в алкохолно гориво.Да не говорим за далаверите от много "национално отговорни" капиталисти с такъв род помощи.Освен това, "Европа" ще бъде чиста,но какво става с парниковите замърсявания, от останалата част от Света,които ветровете разнасят където им скимне и не заобикалят А-в-ропата.А това,което се разнася,чрез океаните?Ефект никакъв,само претекст,за икономическо мачкане на страните от периферията и особено такива аборигени,като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
ЕС прави доста глупости, верно е, и това което пишеш, че се облагодетелстват някои фирми и чиновници е също вярно, но като цяло екологияата и енергийната ефективност са правилен и много важен приоритет. Друг е въпроса, защо енергията, произведена от абсольтно безплатното слънце е по-съпа от тази, произведена от скъпи въглища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Писла съм го и по други места, а и тук ще маркирам. ЕС изнудва и ограбва своите граждани, народите, с постоянните, пресилени, а на моменти групави изисквани за екологичност и все повече притиска фирмите, а те пък покачват цените или влошават други параметри на своите изделия.Постоянното ЕКО-Облагане на народите на ЕС, всъщност обслужва една шепа фирми и организации, но най-вече бюрократите в Брюксел и по места в столиците на страните. Повишава се цената на всичко и в крайна сметка се влошава конкурентността, а за народите от источния блок, направо ги натиска в нищета. Да вземем предвид най-голямото облагане в света на горивата, на какво ли не- щастливите кокошки и прасета, купища норми. Автопроизводителите запонаха да произвеждат двигатели с живот до 200 хил.км за да отговорят на еко-нормите и куп други неща, няма място тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още