IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпото електричество дърпа Европа назад

Не само шистовата революция в САЩ, но и екологичните ангажименти повишават разходите на европейския бизнес спрямо основни търговски партньори

09:37 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скъпото електричество дърпа Европа назад

Европа се възстановява по-бавно от кризата, а икономическият ръст е ограничен, а в основата на това са високите енергийни разходи. Цената на енергийните ресурси в Европа, спрямо САЩ и останалите водещи икономики, е по-висока, посочва анализ на Financial Times.

Разликата в енергийните разходи между ЕС и основните търговски партньори на общността вече беше посочена в доклад на Европейската комисия. Цената на тока за индустриалните потребители на Стария континент е двойно по-висока от тази в САЩ и с 20% по-висока от тази в Китай. Ситуацията по отношение на цената на природния газ е още по-лоша – между три и четири пъти над цената в САЩ и Русия.

Не един анализ посочва, че причината за сериозната разлика със САЩ е шистовата революция. Отвъд Океана нямат ограничения за добив на шистов газ, който е с много по-ниска цена. Повечето производства вече минават на тази евтина суровина и забравят за въглища или други скъпи енергийни източници.

Не бива да се забравят обаче и екологичните ангажименти, които има ЕС, припомня още FT. Стриктните регулации и обещанията за намаляване на емисиите въглероден диоксид също струват скъпо на бизнеса в ЕС.

Правителствата в общността имат задълженията до 2020 година 20% от енергията, която потребяват да бъде от възобновяеми източници. Цената на този вид енергия все още е много висока, а производството получава стабилни субсидии от правителствата.

Като едно от решенията в тази ситуация експертите посочват разрешението на добива на шистов газ и в Европа. Но европейският добив ще бъде много по-скъп, предупреждава още изданието. Отчасти причината за това е и по-високата гъстота на населението на Стария континент.

Другият вариант е намаляването на субсидиите за сектора на възобновяемите източници – това също повишава цените. За целта е важно и Брюксел да не поставя обвързващи цели по отношение на дела на енергията от възобновяеми източници за всяка отделна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още