IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: „Напоителни системи“ ще се стабилизира с новия Закон за водите

За утре е насрочен протест на служителите на дружеството заради неизплатени заплати

17:47 | 12.03.14 г.
Греков: „Напоителни системи“ ще се стабилизира с новия Закон за водите

Държавното дружество „Напоителни системи“  ще се стабилизира финансово след обнародването на приетите от парламента промени в Закона за водите. Това каза пред парламентарната земеделска комисия агроминистърът Димитър Греков.

Припомняме, че депутатите решиха с промените в закона дружеството да получава финансови компенсации от бюджета за защитата от наводнения, когато това задължение е финансова тежест за него.

Дружеството от няколко години е във финансови затруднения и се бави изплащането на заплати. Проблемите започват през 2011 г. с промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. Така започва трупането на дългове и тегленето на кредити, в резултат на което сметките на компанията и в момента са запорирани.

„Напоителни системи“ дължи 24 млн. лв. за заплати, банкови заеми, горива, охрана и други разходи, каза Греков. По казуса с парите, които министерството дължи на охранителни фирми, които са пазили без договор стратегически язовири, той заяви: „Ще се разплатим и с охранителните фирми. Те трябва да ни осъдят, за да имаме законов начин за плащане“.

В никакъв случай дружеството няма да се закрива, говорим за пътна напоителна карта за цялата страна. Сега основното ни задължение е към работещите там 2000 души, които от 80 дни не са вземали заплати, обясни Греков. По думите му след обнародването на промените финансовото министерство ще отпусне 15 млн. лв. за заплати.

Не може да се говори за преструктуриране на дружеството и продажба на активи, докато сметките на компанията са запорирани, каза още министърът. Той посочи още, че задълженията на фирми към дружеството са намалели от 10 млн. на 2 млн. лв.

„Надявам се след година резултатите да са по-добри. Имаме планове да разширим декарите за напояване, но първо трябва да се стабилизира дружеството“, заяви пред депутатите изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Димитър Методиев.

В отчет за работата на дружеството, който бе представен на депутатите, се посочва, че от 2009 г. ежегодно компанията е на загуба, която сумарно до 2013 г. е достигнала 39 млн. лв. 80% от техниката е остаряла, а поливните системи са енергоемки. В същото време напоителните съоръжения са в лошо състояние.

70% от обектите на дружеството са без документи за собственост, една от причините са неплатени местни данъци и такси за над 600 хил. лв.

Според отчета най-сериозен е рискът от блокиране на оперативната дейност на дружеството за превенция на наводненията и компрометиране на поливния сезон.

Пред парламентарната комисия Греков заяви, че поетапно ще се погасяват задълженията към НАП, банките, за заплати и горива. Той допълни, че ще бъдат заведени съдебни дела за събиране на стари вземания, като досега в дружеството са нямали пари за съдебни разходи.

Необходимо е да се преразгледа цената на водата за напояване, съобщи той.

Депутати коментираха, че в Гърция и Турция изобщо няма такива държавни дружества, а земеделците са се обединили в сдружения за напояване.

Светла Василева от КНСБ попита кога ще бъдат публикувани в Държавен вестник промените в закона и кога ще бъде изготвено постановлението на МС, за да си получат служителите заплатите. Утре работниците от дружеството ще протестират и техните действия са абсолютно оправдани. Омръзна ни да си получаваме заплатите след протести, каза още представителят на синдикатите.

Председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова отговори, че законът не може да бъде публикуван в Държавен вестник, докато не мине двуседмичният срок, в който президентът трябва да подпише проекта.

Междувременно вицепремиерът Даниела Бобева заяви вчера в Разград, че поливното земеделие ще бъде възстановено поетапно във всички региони на страната до края на мандата на кабинета Орешарски, съобщи БНТ. Според Бобева все още не са готови екпертните оценки колко ще струва възобновяването на напоителните системи, но вероятно ще са необходими милиарди левове. Средствата ще бъдат осигурени чрез кредит от финансовата институция, предложила най-добри условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още