IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко ситуацията в Украйна влияе на търговията със зърно в България?

Износът от страната не е спрял, но кризата оказва своето влияние върху големите световни борси, коментират експерти

08:37 | 18.03.14 г. 1
Доколко ситуацията в Украйна влияе на търговията със зърно в България?

Ситуацията в Украйна донякъде повлия на търговията със зърно в България. На последните две сесии на Софийската стокова борса се предлагат цени от 320 лв./т хлебна пшеница, 300 лв./т царевица и 600 лв./т слънчоглед, но няма желаещи да продават.

Припомняме, че при нахлуването на руски военнослужещи на украинския полуостров Крим цените на пшеницата и царевицата в световен мащаб се повишиха значително.

Преди дни експерти прогнозираха, че изострянето на отношенията между Русия и Украйна може да предизвика сериозен риск за износа, тъй като основните пристанища се намират в проруски райони.

Възможно е и заради ситуацията в Украйна търговците да задържат предлагането, коментира пред Investor.bg Антонина Белопитова от ССБ.

Тя обаче уточни, че по принцип по това време на годината – март-април, винаги се наблюдава повишение на цените на зърнените култури, заради разходите за съхранение на зърното.

„Според последните данни, с които разполагаме, износът на зърно от Украйна не е спрял, пристанищните терминали работят“, допълни експертът. Според нея кризата се отразява и на настроенията на големите световни борси, но все пак засега не е основният фактор при движението на цените.

Ситуацията в Украйна влияе на търговията със зърно на макрониво и към момента почти не се отразява на сделките със зърно в България, малка част от които минават през борсите. Това коментира Красимир Давчев, председател на СД на Пловдивската стокова борса.

От средата на февруари цените в Чикаго леко се вдигнаха – от 225 USD/т, към 28 февруари подминаха 230 USD/т , а сега са около 250 USD/т, заяви Давчев и определи случващото се като „нормални борсови стратегии“.

„В момента от Украйна се изнася усилено зърно, защото на страната й трябва валута. По последните данни, с които разполагаме, за периода юли 2013 – февруари 2014 г. са изнесли над  21 млн. т зърно. За предходния период износът бе 16,5 млн. т.  През февруари т. г. са изнесени 2,6 млн. т зърно, основно царевица, пшеница и други култури“, посочи той.

Красимир Давчев коментира, че Украйна, Русия, Казахстан и Румъния вече са основният опонент на България по отношение на износа.

Той припомни още, че въпреки ориентацията на България към монокултурно зърнопроизводство, средните добиви у нас - 429 кг/дка за последната реколта са под средните за ЕС - 600 кг/дка.

На последната сесия на Пловдивската стокова борса предложенията на купувачите на пшеница са за 280 - 300 лв./т, като продавачите поддържат цена от 365 лв./т.  Красимир Давчев заяви, че лекото повишение на цените на пшеницата напоследък е по-скоро сезонно и се дължи на изнесените от около 3 млн. т, като в страната има достатъчни количества зърно до новата реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
е това, което става сега ще повлияе на жътва, а не сега-като се види Украйна колко зърно ще изкара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още