IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Ще предложим мерки за спиране на течовете от здравеопазването

Задълженията на болниците са за над 500 млн. лева, разкрива здравният министър

16:49 | 06.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Андреева: Ще предложим мерки за спиране на течовете от здравеопазването

Министерството на здравеопазването ще предложи пакет от мерки, които да спрат течовете от здравната система. Това съобщи министър Таня Андреева, цитирана от БНР.

По думите на Андреева спестените пари ще бъдат предназначени за болниците, които министърът посочи като причина за големия дефицит в бюджета на здравната каса. Министерството ще предложи също и нов регламент за здравно неосигурените хора, които не са социално слаби. 

Припомняме, че по-рано през седмицата в интервю за „Стандарт“ министър Андреева заяви, че „в настоящия момент има частни структури, които източват държавни болници“.  „Този частпром, който източва държавните болници, се дължи изцяло на неизгодните договори, които са подписани“, коментира Андреева. И дава пример с видинската болница, която била задължена не само приоритетно да обслужва и консултира пациентите на частната, но да се грижи и за сметосъбирането, да осигурява паркоместа.

"Министерството на здравеопазването ще предложи здравно неосигурените лица, които не са социално слаби, но искат да се лекуват по линия на здравната каса, да си заплатят всички здравни вноски за всички години назад, за да могат да си възстановят здравноосигурителните права. Това по закон сега е само три години назад. Това тепърва ще се разисква, отбеляза министърът на здравеопазването. Около 150 000 са здравно неосигурените у нас, които не са социално слаби, допълни Андреева.

Ведомството готви също създаването на мрежа от патронажни центрова в 16 общини и в 28 области. В тях ще се проследяват хронично болните пациенти.

Посредством програма между Министерството на здравеопазването и това на образованието през есента започват да се обучават лекари-асистенти и парамедици, но до степен „бакалавър”, които ще работят в патронажните центрове", каза министър Таня Андреева.

Министър Андреева съобщи още, че задълженията на болниците от началото на мандата на това правителство са над половин милиард лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Новите обещания. Докато са такива доходите е страната, такова ще е и здравеоазването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още