IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Standard: България води скъпа битка срещу EVN

Енергийният сектор на малката балканска страна е като сцена от вариете, пише австрийският всекидневник

11:27 | 07.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Der Standard: България води скъпа битка срещу EVN

Водещите австрийски медии продължават да следят със силен интерес заплахите на България да отнеме лицензите на трите чуждестранни компании, които доставят ток в страната. В това няма нищо чудно, тъй като един от тези доставчици е австрийското дружество  EVN. След като наскоро подробен материал публикува Der Kurier, сега се появи коментар в друг местен всекидневник – Der Standard.

„Всичко това може да излезе твърде скъпо – пред съда, пред Европейската комисия, пред урните за изборите. Заплахите на българското правителство за отнемане на лицензи и последващо ренационализиране на предприятията на чуждестранните доставчици на ток в страната, едно от които е австрийското EVN, ще струват на най-бедната държава в Европа преди всичко инвеститори. Който не създава юридически сигурни рамкови условия за компаниите, не е интересен за тях“, се казва в коментара на журналиста Маркус Бернат за Der Standard.

На географската карта България се е утвърдила като важен център за енергийното снабдяване на цяла Европа. Но енергийният сектор в малката балканска страна прилича на сцена от вариете: държавни фирми от социалистическо време, където едни и същи десетина мениджъри управляват въртележката, която е в хроничен дефицит; чуждестранни доставчици на ток, на които, в ролята им на дойни крави в рамките на една година беше наредено да свалят три пъти цената на тока; соларните и вятърни централи за късметлиите в политиката и икономиката, които печелят от зелената енергийна догма и ограбват държавата, пише още Der Standard. 

Предишното консервативно правителство не бе много по-добро. Но то падна от власт заради енергийните протести на гражданите. Управляващите днес социалисти, подкрепяни от крайнодясната "Атака", се готвят за европейските избори и искат да избегнат повторението на този сценарий. „Сега ще им стане ясно, че са прекалили със заплахите за отнемане на лиценза", се казва в коментара на Бернат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Кунсултирах се :) казаха ти да идеш заблудена душо :) ама и на църква, за да ти измият очите и да видиш злото в източвачите на народа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
KostadinovK
преди 10 години
Има едни лекари - психолози. Не е зле да се консултираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Какви инвеститори? Къде ги видяхте? Ние знаем само за източвачи които надуват инвестиционните си разходи и ползват скъпи и прескъпи услуги на майчините си дружества , за сметка на бедния български народ! ВЪН ОТ СТРАНАТА НИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още