IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската Botas започна сондажните работи по газовата връзка с България

Активизирането на дейността по интерконектора беше договорено при посещението на енергийния министър на Турция Танер Йълдъз в София

11:30 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турската Botas започна сондажните работи по газовата връзка с България

Турската компания Botas, на която е възложено изграждането на трасето на газовата връзка с България, е започнала сондажните работи по проекта, предаде БНР. За първи път при строителството на тази връзка в страната ще бъде използвана технологията за хоризонтален сондаж.

При този метод тръбите се поставят дълбоко под земята, без да се разрушава асфалтовата настилка и инфраструктурата на пътя.

Припомняме, че още правителството на Бойко Борисов работеше за изграждането на връзката между двете страни като част от проекта Nabucco. Плановете бяха строителството да започне през лятото на 2013 година. Провалът на проекта за изграждане на газопровода Nabucco, както и смяната на правителствата, забави работата по газовата връзка.

Проектът отново беше активиран след разговори между министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и турския му колега Танер Йълдъз в София. Преди седмици в Анкара представители на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз" подписаха и споразумението за изграждането на газовата връзка. 

Плановете са интерконекторната връзка с обща дължина от 114 километра, която ще достига до селището Шаркьой, област Текирдаг, да бъде изградена до 2015 година. Тя ще бъде захранвана с газ, който Турция получава от Русия чрез "Син поток", предава още БНР.

Припомняме, че преди месец турският посланик в София Сюлейман Гьокче заявиче има вероятност България скоро да бъде включена в проекта за Трансанадолски газопровод (TANAP), свързващ Турция с Азербайджан.

Преди няколко месеца пък Драгомир Стойнев подписа Меморандум за разбирателство, който предвижда транспорт през Турция за Европа на газ от Азербайджан. Все още обаче няма изградена инфраструктура за доставката на договорените количества.

Освен през Турция азерския газ може да дойде в България и през Трансадриатическия тръбопровод (ТАР), който преминава през територията на Гърция. За целта обаче трябва да бъде изградена връзката Комотини - Стара Загора. Стойнев обеща, че това ще може да стане още в края на тази година.  По думите на министъра почти наваксваме изоставането в изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. „Тази година се очаква да имаме технически проект, в края на този месец ще започнем да търсим и евентуално финансиране“, каза Стойнев. И допълни, че няколко банки вече изявили желание да финансират тръбата със заеми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още