IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни „Нова Плама” ще бъде заличена от Търговския регистър

Цялата сума от продажбата на движимото и недвижимо имущество на фирмата възлиза на малко над 45 млн. лева

12:01 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До дни „Нова Плама” ще бъде заличена от Търговския регистър

До броени дни „Нова Плама” окончателно ще влезе в историята и ще бъде заличена от Търговския регистър, съобщи БНТ.

В Плевенския Окръжен съд в сряда бе проведено заключителното събрание на кредиторите на бившата рафинерия „Нова Плама”, която е в несъстоятелност още от далечната 1998 година. Въпреки приетия тогава оздравителен план дружеството не заработи и постепенно се стигна до продажбата на цялото му имущество.

От доклада на синдиците става ясно, че цялата сума от продажбата на движимото и недвижимо имущество на фирмата възлиза на малко над 45 млн. лева. Основните средства са от осребряването на производствената площадка на рафинерията, продажбата на вила на фирмата в парк Кайлъка и на профилакториум в село Къртожабене.

“Всички фактически суми са раздадени на кредиторите, съобразно съответния ред и съобразно приетите вземания за съответните кредитори. Синдиците представиха пред съда извлечение от банковата сметка на "Нова Плама". В момента в нея има 32,25 лева”, заяви Силвия Кръстева, съдия в Окръжен съд – Плевен.

Припомняме, че част от работниците осъдиха през 2012 г.  България в Страсбург заради неизплатени заплати, за които чакаха повече от 10 години.

Сега на  заключителното събрание е отчетено, че от получените средства на 100 процента са изплатени заплатите на 2000 работници и служители в рафинерията, както и сумите, дължими на НАП. Останалите пари са разпределени на банки и фирми, кредитори на „Нова Плама”.

Припомняме, че през февруари Иран прояви интерес към възобновяването на производството на рафинерията, но тези намерения не се осъществиха. Тогава посланикът на Техеран в София заяви, цитиран от печатните медии, че страната му не е получила никакво съдействие от българските власти в това отношение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още