IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изграждането на фабрика за автомобилни кабели в Плевен

Предвижда се фабриката да заработи до края на годината и да разкрие 600 работни места

16:00 | 10.05.14 г. 4
Започва изграждането на фабрика за автомобилни кабели в Плевен

Днес започва изграждането на фабриката за автомобилни кабелни системи на германското поделение на Nexans Autoelectric в плевенския ж.к. „Сторгозия“, съобщават от общината.

Проектът e част от Индустриален и логистичен парк Плевен и се изгражда от Бългериън Пропърти Девелъпмънтс, специализирана в разработване и управление на търговски, индустриални и складово-логистични площи.

Предвижда се фабриката да заработи до края на годината. Тя ще осигури поетапно разкриване на 600 работни места.

Световноизвестният автомобилен доставчик се е спрял на региона на Плевен след направено проучване на възможностите за инвестиции в няколко страни от Източна Европа. Сред решаващите фактори за избор на локацията са били добрата инфраструктура, качеството на пазара на труда, стабилната валута и присъединяването на България към Европейския съюз.

Инвестицията е в размер на няколко милиона евро, но тя може да бъде разширена, ако има добро развитие на автомобилния пазар. В надпреварата за нея са участвали, както България, така и Румъния и Македония.

Nexans е основана през 1966 г. в град Флос (Южна Германия), като още през 1993 г. се разширява в Източна Европа, започвайки производство в Чехия, а четири години по-късно открива завод и в Румъния.

През 2000 г. френската телекомуникационна компания Alcatel преразглежда стратегията си, в резултат на което продава части от бизнеса си. Така от Alcatel autoelectric GmbH се получава Nexans autoelectric GmbH – водещ в света производител на кабели. Година по-късно компанията вече има завод и в САЩ, а през следващите години следва експанзия и откриване на нови производства в Словакия, Украйна, Тунис и Мексико.

През 2011 г. компанията разширява производствата си в Румъния, Украйна и Тунис, започва и производствена дейност в Китай, а през следващата година концернът е отличен като „Доставчик на годината“ за Daimler и General Motors. Именно за тези две компании ще са предназначени изработваните в Плевен части.

На церемонията днес ще присъстват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, кметът на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, областният управител Илиян Йончев, представители на Бългериън Пропърти Девелъпмънт ЕООД и Нексанс Аутоелектрик и чуждестранни посланици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
чак не мога да повярвам, че ебоянов е спокойният в тая картинка. Никъде не е казано, че е голяма новина. Но е новина. Ако не ви харесва-напънете се(щото явно няколко милиона са нищо за вас-те поради тая причина турците си вкараха собствена банка, за да им обслужва завода край Бургас-или те турците не разбират?) и направете по-голям завод. ПС: Кво и има на новината не разбрах? Някой отваря работни места и точно тук баш в тоя сайт не съм очаквал да го плюят. И между другото-с няколко милиона не се правят 600 работни места. С няколко милиона се изплащат месечните заплати на тия 600 работника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
melon
преди 10 години
Просто цяла България тръпне от тази инвестиция. Не, че нещо лошо, ама щом това е новина голяма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
eboyanov
преди 10 години
г-н Песимист, като не си доволен ти що не отвориш някой завод, а???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 14
Dimat
преди 10 години
Браво!Страхотен удар!Колосален успех!Грандиозно!Това да не е,като производството на някакви си металорежещи машини,електрокари,мотокари...и даже ме е срам да спомена,кораби!Каква надпревара,само!Какъв устрем.Това са няколко милиона евро,ей,не е шега работа.Тц-тц...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още