IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Задълженията на ВМЗ Сопот намаляват

Предприятието има поръчки, търсят се още работници, каза министърът на икономиката

17:59 | 21.05.14 г.
Стойнев: Задълженията на ВМЗ Сопот намаляват

Задълженията на ВМЗ Сопот намаляват. Към момента те са 130 милиона лева, което е с 20 милиона лева по-малко от миналата година. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след посещението си в завода, съобщи БТА.

Стойнев посочи, че предприятието има поръчки и се работи за нови. Той поясни, че преговорите с потенциалния китайски инвеститор за сглобяване на трактори на територията на ВМЗ вече са към финал.

Още в края на миналата година Стойнев обяви, че ВМЗ-Сопот работи по сделка за десетки милиони долари, без да огласява подробности.

От началото на годината във ВМЗ Сопот са наети на работа 230 души, като част от тях са съкратените преди време, каза още Стойнев. Сега в завода работят общо 2235 души и се търсят още 60.

По думите на министъра като сериозен проблем се очертава липсата на квалифицирани работници за предприятието. Той уточни, че се водят консултации с министъра на образованието за разкриването на поне две специализирани паралелки в ПГ "Владимир Заимов" в Сопот, където да се обучават деца за нуждите на завода.

Миналата година Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби акции на стойност 27,5 млн. лева от ВМЗ - Сопот ЕАД чрез увеличаване на капитала на дружеството. С парите бяха платени забавени заплати, дългове към Националната агенция за приходите и завършени поръчки.

Той припомни, че преди една година вариантът компанията да фалира е бил най-лесният начин пред правителството, но сега предприятието работи и наема нови служители. Ролята на държавата е да осигури дългосрочна политика и визия за развитието на завода, подчерта още Стойнев.

По отношение на назначаването на квалифицираната работна ръка министър Стойнев изтъкна, че при срещите с бизнеса излиза винаги един основен проблем – човешкият капитал, и припомни за стартирането на дуалната система за обучение.

Чрез дуалната система може да се осъществи плавен преход от обучение към трудова реализация, така ще се ускори преодоляването на младежката безработица, каза още Стойнев. Той анонсира и първия пилотен проект по тази инициатива у нас, който ще започне през септември и ще е насочен към минната индустрия”. 

Министър Стойнев обясни, че става въпрос за училище от Средногорието, което се намира между трите големи минни компании и от септември изцяло ще се занимава с подготовка на квалифицирани за минната индустрия кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още